Op zondag 10 april worden in de binnenstad van Nijmegen – Stikke Hezelstraat, Lange Hezelstraat en Begijnenstraat – de eerste 16 Stolpersteine in Nijmegen gelegd. Burgemeester Bruls onthult de Stolpersteine tijdens een speciaal programma vanaf 10.00 uur.
De Stolpersteine worden ter nagedachtenis gelegd voor woningen van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners werden gedeporteerd.
Wat is een Stolperstein?
Stolpersteine zijn gedenkstenen en nadrukkelijk geen grafstenen. Ze helpen ons om na te denken over het lot van slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze brengen hen opnieuw bijeen, als nagedachtenis aan de gezinnen die plotseling uit elkaar werden gerukt onder het nationaal-socialisme.
Er zijn Stolpersteine in minstens 1.200 plaatsen in Duitsland, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Hongarije, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland en Oekraïne.
De naam ‘Stolperstein’
Stolpersteine is een Duitse combinatie van de 2 woorden:
stolpern ('struikelen') en
steine ('stenen')
Het is bedoeld om het gevoel te krijgen van ‘belemmering, obstakel’. Niet letterlijk natuurlijk, maar wel om voorbijgangers te laten pauzeren en stil te laten staan bij de naam ‘Stolperstein’.