Tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s in winkelcentrum Dukenburg

Geschiedenis
Van onze redactie
6 april 2022

In winkelcentrum Dukenburg staat een bijzondere tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling blijft staan tot en met 5 mei, Bevrijdingsdag. Twee jaar geleden werd deze geopend in de Statenpassage in de Tweede Kamer en in samenwerking met de NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) is geregeld dat de expositie komende tijd in het winkelcentrum staat.

Op 25 september 2020, was het precies 75 jaar geleden dat de Tweede Kamer voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog weer bijeen kwam. Die eerste bijeenkomst vormde de start van het herstel van onze parlementaire democratie. De Tweede Kamer vierde dit bijzondere moment onder andere door twee jaar geleden deze indringende tentoonstelling te openen.

Het project is een initiatief van de samenwerkende instellingen over de Tweede Wereldoorlog (Platform WO2) en werd gecoördineerd door het NIOD. Om stil te staan bij ’75 jaar vrijheid’ vroeg het NIOD de Nederlandse bevolking de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen. Het publiek zocht naar foto’s in archieven, maar ging ook op zoek naar die verloren gewaande of juist gekoesterde foto uit het eigen familie-fotoalbum. Naast een aantal iconische foto’s, leverde de nationale campagne vele aansprekende, tot nu toe onbekende beelden op en geeft de tentoonstelling een bijzonder inzicht in hoe we vandaag de dag naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

Vandaag de dag roept deze expositie wellicht extra emoties op. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn in Nederland ook duidelijk voelbaar. Het besef dat in vrijheid leven geen vanzelfsprekendheid is, wordt opnieuw duidelijk. "We kunnen ons voorstellen dat deze foto’s binnenkomen. Het is niet de bedoeling mensen, jong of oud, te shockeren. We hopen dat deze expositie op een positieve manier bijdraagt aan het gesprek, het stoppen en voorkomen van oorlog."


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen