Gaat NEC in het linkerrijtje eindigen?

Van onze redactie
6 april 2022

Met het einde van seizoen 21/22 in zicht wordt de ontknoping steeds spannender. De strijd om zowel het kampioenschap als de strijd tegen degradatie zijn nog in volle gang. Ook in de middenmoot is er nog van alles mogelijk en wordt er nog volop gestreden voor een plek in de Europese play-offs. De grote vraag is vooral waar NEC dit seizoen zal eindigen wanneer alle Eredivisiewedstrijden gespeeld zijn.

Huidige stand

Met een verrassende 9de plek draait NEC op volle toeren mee in het linkerrijtje van de Eredivisie. Opvallend is de manier waarop de Nijmegenaren aan de punten zijn gekomen. De meeste punten komen van overwinningen op vijandelijk terrein. In totaal werden zeven uitwedstrijden gewonnen en gingen er dus 21 punten mee terug naar Nijmegen. Een hele prestatie als je kijkt naar de thuiswedstrijden, waar twee overwinningen goed waren voor maar zes punten. De thuiswedstrijden waren sowieso geen groot succes met zes nederlagen en vijf gelijke spelen. Een totaal van 28 punten werd thuis misgelopen. Reken hier de 15 punten van de verloren uitwedstrijden bij op, en de 9de plek wordt alleen maar indrukwekkender. De vraag is hoe er gepresteerd zal worden in de komende wedstrijden, en of dit genoeg is om op de 9de plek of hoger te eindigen.

Voorgaande seizoenen

De 9de plek is al helemaal verrassend als je kijkt naar vorig seizoen. Toen wist NEC, via de play-offs, te promoveren naar de Eredivisie nadat het slechts 7de werd in de Eerste divisie. Dat de ploeg nu in het linkerrijtje staat is dan ook een prestatie om trots op te zijn. Voor NEC is dit het 41ste seizoen op het hoogste niveau van Nederland. Twee keer eerder was dit de positie waar de Nijmegenaren stonden aan het einde van de competitie. In totaal wist NEC zeven keer boven de 9de plek te eindigen, met als hoogtepunt de 5de plek in 2003. De kans dat de prestatie uit 2003 geëvenaard gaat worden is niet groot. Toch is het linkerrijtje behalen, het jaar na promotie, een prestatie waar ze in Nijmegen trots op mogen zijn.

Resterende speeldagen

Waar de 7de plek in de Eerste divisie een plek in de play-offs voor promotie betekende, zou een 7de plek in de Eredivisie betekenen dat de Nijmegenaren zich kwalificeren voor de play-offs voor Europees voetbal. In Europees verband werden eerder maar 14 wedstrijden gespeeld. Om deze play-offs voor Europees voetbal te bereiken moet er eerst een klim gemaakt worden in de ranglijst. Aangezien de nummers één tot vijf realistisch gezien niet meer ingehaald kunnen worden door de daaropvolgende clubs, zal de strijd waarschijnlijk uitgevochten worden met Vitesse, Utrecht en Groningen. De onderlinge wedstrijden met deze teams zijn reeds gespeeld en dus is er geen kans om zelf punten van deze teams af te pakken. Het is hopen dat de drie ploegen punten verspelen want het programma voor de resterende speeldagen is pittig. Zo komen Twente en Ajax nog op bezoek in het Goffertpark, en mogen de Nijmegenaren nog afreizen naar Utrecht en Eindhoven.


Dit bericht delen:

Advertenties