Nijmegen verder gezakt in ranglijst studentenhuisvesting

Van onze redactie
5 april 2022

Nijmegen is gezakt naar de vijfde plek van de verkiezing ‘Beste Studentenkamerstad’ van de Landelijke Studentenvakbond. Voorheen stond Nijmegen nog in de top 3.  Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Studentenvakbond AKKU roept het komende college van gemeente Nijmegen op om dit te veranderen. 

Volgens Studentenvakbond AKKU komt het zakken in de ranking door het woningtekort tekort aan kamers en de slechte positie van internationale studenten. Het tekort aan studentenkamers loopt al jaren op en gaat volgens voorspellingen richting de 4.000 kamers te kort. Voorzitter Kayleigh Hofstede: “Dat zijn duizenden studenten die niet op kamers kunnen. Voor internationals is het helemaal onhoudbaar, sommigen zitten uit wanhoop in tentenkampen.” Daarnaast moet de informatievoorziening beter, blijkt uit het rapport. De website vermeldt weinig over de rechten van huurders en stelt geen Engelse informatie beschikbaar. 

Volgens het rapport gaan er in Nijmegen nog veel dingen wél goed. De stad krijgt veel punten voor het functioneren van studentencorporatie SSH&. Ook zorgt het lokale huurteam “Huurteams Nijmegen” voor gratis juridische ondersteuning als studenten een conflict hebben met hun huisbaas. Toch blijft de situatie voor studenten niet optimistisch.

Hofstede: “Het nieuwe gemeentebestuur moet met concrete plannen komen om het tekort aan kamers aan te pakken en studenten beter informeren. De laatste 4 jaar zijn studenten ondergesneeuwd, het is tijd dat het begint met dooien."

Studentenvakbond AKKU roept op dat de komende coalitiepartijen dit rapport meenemen om de situatie van studenten te bevorderen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen