Nieuwe kapitein bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Geschiedenis
Van onze redactie
5 april 2022

Er staat een nieuwe kapitein aan het roer bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis: per 1 april is Robin Hoeks gestart als nieuwe directeur.

Opgegroeid in Brabant, is Hoeks voor zijn studie naar Nijmegen gekomen en niet meer weggegaan. Aan de Radboud Universiteit heeft hij zowel zijn bachelor Geschiedenis als master Historical Studies afgerond. In eerder onderzoek heeft Hoeks zich onder andere gericht op de omgang met erfgoed in Nijmegen. Bij het Huis is Hoeks geen onbekende. Eerder heeft hij meegewerkt als schrijver van een 51ste de canon venster van de Nijmeegse geschiedenis, een project dat nu opnieuw aandacht krijgt. De geschiedenis van de oudste stad van Nederland is dus niet onbekend voor Hoeks. “Nijmegen heeft een schat aan zichtbaar en onzichtbaar erfgoed dat in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een podium verdient”

In de afgelopen jaren heeft Hoeks veel op en neer gereisd tussen Nijmegen en Den Bosch voor zijn baan bij Erfgoed Brabant. Als redacteur publiceerde hij artikelen en podcasts over het Brabantse erfgoed. “Van de meer dan vier jaar die ik in Brabant heb gewerkt neem ik mee dat erfgoed meer is dan geschiedenis. Erfgoed is alles uit het verleden waaraan we in het nu waarde hechten: monumenten, volksverhalen, dialecten en gebruiken. Maar bovenal: de verhalen die we elkaar over het verleden vertellen. Uiteindelijk vormen we onze identiteit in onze verhalen.”

Hoeks begint met veel enthousiasme bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. “Het Huis heeft een dubbele laagdrempeligheid: zowel in de onderwerpen van de tentoonstellingen, als in de Nijmegenaren die de tentoonstellingen maken. Het Huis is een startpunt voor iedereen - Nimwegenaar uit zowel Nijmegen-Oost als het Waterkwartier, studenten, of historicus - die iets wil vertellen over het erfgoed van de stad.” Hoeks hoopt hier een nieuwe impuls aan te geven en de deuren open te zetten voor nieuwe initiatieven en betrokken vrijwilligers. Juist de vrijwilligers zijn voor Hoeks cruciaal: “Het is prachtig om mensen een plek te bieden die actief willen bijdragen aan het Nijmeegse erfgoed. Ik wil hen in de komende jaren alle ondersteuning bieden die nodig is voor het maken van geweldige exposities.”


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen