De Variabele en Portaal renoveren 285 woningen in Heseveld

Wonen
Van onze redactie
4 april 2022

Je kunt het niet missen als je door Heseveld in Nijmegen loopt; er wordt keihard gewerkt. Overal staan busjes, containers en steigers en er lopen werklieden door de straten. Portaal en De Variabele zijn er sinds de zomer van 2021 bezig met een grootschalige verbetering en isolatie van 285 eengezinswoningen. 

De renovatie van 285 eengezinswoningen is een forse opgave. Dat lukt niet in één jaar. Het renovatieproject is daarom opgeknipt in vier fases. Fase 1 werd voor de kerst van 2021 afgerond. Fase 2 ging direct van start in het nieuwe jaar en de bewoners van de derde fase – Bothastraat en Wetstraat – gingen afgelopen maand akkoord met het verbetervoorstel. Maar liefst 81% van de huurders stemden in met het plan: "We starten in mei met de isolatiewerkzaamheden, daarvoor beginnen de vaklieden al met het onderhoud."

Het kan alleen samen met de bewoners
Bewonersbegeleider Ardie de Leest (De Variabele) is het aanspreekpunt voor bewoners: “Het is belangrijk om aanwezig en zichtbaar te zijn en goed en tijdig te informeren. Een woningverbetering van deze omvang is voor bewoners ingrijpend. Door ze persoonlijk te informeren, zijn we veel vragen en onduidelijkheden voor. We schakelen snel als er wel wat aan de hand is. Zo zorgen we dat de renovatie voor zowel de bewoners als ons prettig verloopt.”

De woningen in Heseveld uit de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn toe aan onderhoud en verbetering. Bewoners deelden daarover hun ervaringen met kou, tocht en vocht in de woning. Goede isolatie en ventilatie zijn belangrijk om prettig te wonen. Dat is straks weer helemaal in orde en de bewoners hebben dan een comfortabele en energiezuinige woning met een verbeterd energielabel.

Bijdragen aan goed samenleven
Bij een renovatie kijkt Portaal verder dan alleen wat ‘het vastgoed’ nodig heeft. Het is een uitgelezen kans om van bewoners zelf te horen hoe het met ze gaat en welke behoeften zij hebben. Dat gebeurt tijdens de gesprekken over de verbeterplannen, maar ook direct bij aanvang van de werkzaamheden. Om een frisse start te kunnen maken in het opgeknapte huis, komt er een grote vuilcontainer waarin bewoners hun overtollige (kapotte) spullen kwijt kunnen. De Variabele en Portaal zorgen dan voor koffie/thee en wat lekkers.

Wieke van Veldhuizen (vestigingsdirecteur Portaal Nijmegen): “Wat zo’n koffiegesprek oplevert? Een mooi voorbeeld was een alleenstaande, gepensioneerde bewoner. Hij vertelde dat hij graag bezig is met zijn handen. Wij waren net bezig een zwerfvuilteam op te zetten. Daaraan wil meneer graag een bijdrage gaan leveren. En ook bij het onderhoud van tuintjes. Bij de koffiemomenten hopen we zo meer van deze mensen te treffen. Die graag iets willen doen voor hun buurt of een ander. Samen bijdragen aan goed samenleven in Heseveld.”

Laatste fase
Als fase 3 erop zit, volgt de laatste fase. Als alles naar verwachting verloopt, start deze in september 2022 en is deze begin 2023 klaar. Dat Portaal en De Variabele een slag om de arm houden met de planning komt, omdat de plannen eerst met de bewoners worden besproken. Dat gebeurt voor fase 4 nog voor de zomer van 2022. Het bespreken van de verbeterplannen 

gebeurt per fase omdat de complexen niet allemaal hetzelfde zijn en dus allemaal net een andere aanpak nodig hebben.

Bossche School; beschermd stadsgezicht
De woningen zijn gebouwd in een tijd van hoge woningnood, tussen 1952-1957, in opdracht van Woningbouwvereniging Nijmegen (het huidige Portaal). Ze zijn ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Evers en Sarlemijn en uitgevoerd in de bouwstijl van de Bossche School. In het Bouwkundig Weekblad van 1955, waarin de Afrikabuurt en de Bouwmeesterbuurt werden besproken, wordt het witte schilderwerk “als een 'buitengewoon charmante' vondst” beschreven. Heseveld is vanwege deze bouwstijl beschermd als beschermd stadsgezicht.

 


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties