Zilveren Erepenning voor Team 31

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Geert Timmer
26 maart 2022

Team 31 kreeg vanmorgen de Zilveren Erepenning van de gemeente Nijmegen. Deze gemeentelijke onderscheiding wordt niet vaak uitgereikt. Het team veteranen kreeg de penning als dank voor en ondersteuning aan het vrijwillig eerbetoon dat zij met hun dagelijkse Sunset March over de Nijmeegse brug De Oversteek brengen aan alle geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nijmegen en Nederland. Initiatiefnemer Tim Ruijling nam de penning namens het Team in ontvangst ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de Stichting Sunset March. 

Team 31 houdt met de Sunset March de nagedachtenis en de dankbaarheid levend aan de geallieerde militairen van de 82nd Airborne Division, die hebben gestreden voor de vrijheid van Nederland. Met de Sunset March willen de veteranen ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen, en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

De Sunset March op de Nijmeegse brug De Oversteek wordt sinds 19 oktober 2014 dagelijks vrijwillig gelopen door een groep van 31 veteranen van verschillende nationaliteiten. Bij de ‘Waalcrossing’, de oversteek van de Waal bij Nijmegen tijdens operatie Market Garden in 1944, zijn 48 geallieerde militairen van de 82nd Airborne Division omgekomen op de plek van stadsbrug De Oversteek. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug die rond zonsondergang na elkaar aan springen. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan van Team 31 mee in het tempo waarin de lichten aangaan: de ‘Sunset March’.

De Sunset March heeft niet alleen een unieke uitstraling naar Nijmeegse inwoners, maar heeft Nijmegen ook internationaal op een bijzondere manier in de kijker gezet. De Sunset March staat sinds eind 2020 op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco, een wereldwijde erkenning voor deze traditie.

De Erepenning wordt toegekend als blijk van waardering en erkentelijkheid aan diegenen die zich tegenover de gemeente of gemeenschap algemeen erkende bijzondere verdiensten hebben verworven.
 

Meer informatie over de Erepenning en aan wie deze is uitgereikt treft u aan op: https://www.huisvandenijmeegse...


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen