Gespreksavond: 'Heeft pacifisme in oorlogstijd nog betekenis?'

Oekraïne
Van onze redactie
26 maart 2022

Op 7 april organiseert de vredesbeweging  'Onkruit vergaat niet' een gespreksavond in Bottendaal over de oorlog in relatie tot pacifisme.

De oorlog in Oekraïne roept veel vragen op. Moet Oekraïne zich overgeven om verder bloedvergieten te voorkomen of heeft het land het recht om huis en haard te verdedigen tegen een brute agressor? En wie profiteert vooral van de oorlog? Volgens een artikel in de NRC van 16 maart jl. heeft vooral de Amerikaanse wapenindustrie baat bij de oorlogshandelingen.

Op 7 april organiseert Onkruit vergaat niet een gespreksavond over de oorlog in relatie tot pacifisme.

De Russische inval in Oekraïne heeft in Europa gezorgd voor een brede roep over de noodzaak van een stevige reactie, inclusief het sturen van wapens. In Nederland is zelfs GroenLinks, een partij met pacifistische wortels, voorstander van wapenleveranties. Sancties worden niet alleen genomen om Rusland en vooral de elite economisch te treffen. Ook veel culturele instanties zeggen de samenwerking met Russische partners op. Russische sporters en sportteams worden de toegang tot internationale toernooien ontzegd. Het onderscheid tussen de Russische overheid en het Russische volk lijkt weg te vallen. Voor een pacifistisch of antimilitaristisch geluid dat in de jaren 80 van de vorige eeuw heel gewoon was, lijkt nu geen ruimte te zijn.

Het doel van de gespreksavond is om te midden van alle stevige taal en politieke acties op zoek te gaan naar de nuance en naar de vraag wat geweldloze acties kunnen bijdragen aan het vinden van een vreedzame oplossing voor deze oorlog.

Andrée van Es leidt de avond

Er zijn twee deskundigen uitgenodigd om de impact van de oorlog nader te duiden: Marjan Lucas, waarnemer voor de OVSE en aan het begin van de oorlog noodgedwongen teruggekeerd uit Oekraïne, en Wendela de Vries van Stop Wapenhandel. De avond zal worden geleid door Andrée van Es, voormalig Tweede kamerlid voor de PSP en GroenLinks en ex-wethouder in Amsterdam.

De avond vindt plaats op 7 april in de Thiemeloods, Leempstraat 34 in Nijmegen en start om 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om informeel na te praten.

Aanmelding is nodig in verband met het beperkte aantal plaatsen via info@onkruitvergaatniet.nl onder vermelding van gespreksavond Oekraïne.

Een interessante leestip vooraf is deze column van Willemijn Verkoren, hoofddocent Internationale Betrekkingen aan de Radboud Universiteit.
 


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties