Opnieuw twee Nijmeegse locaties voor noodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne

Oekraïne
Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
24 maart 2022

Nijmegen gaat nog 2 locaties geschikt maken voor noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Nu gaat het om het voormalig schippersinternaat achter het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) én het gebouw De Daniël, ook wel bekend als de Daniëlskerk aan de Daniëlsweg in Heseveld. Daarmee ontstaan 130 extra opvangplaatsen.

Voormalig schippersinternaat

In het voormalig schippersinternaat achter het CWZ aan de Burgemeester Daleslaan komt plek voor 30 personen. In dit pand zijn al enkele basisvoorzieningen aanwezig. Er zijn nog enkele aanpassingen nodig. Vanaf volgende week starten de werkzaamheden. Naar verwachting is de locatie na een aantal weken klaar om vluchtelingen uit Oekraïne onderdak te bieden.

Daniëlskerk

In een deel van de Daniëlskerk aan de Daniëlsweg komt noodopvang voor zo’n 100 personen. In het gebouw zijn al veel voorzieningen aanwezig, zoals af te sluiten kamers, een gezamenlijke keuken en een ontmoetingsruimte. Er zijn nog enkele aanpassingen nodig. Bijvoorbeeld het creëren van een eigen ingang naar het deel van het gebouw waar dagbesteding voor kinderen en jongvolwassenen met een ernstig meervoudige beperking is (Team Spetters, De Driestroom). Zij kunnen gewoon doorgaan met hun dagbestedingsprogramma tijdens de opvangperiode. Voor de tijdelijke bewoners die er tot nu toe woonden om kraken te voorkomen, wordt een vervangende plek gezocht.

Noodopvang in de stad

Het is oorlog in Oekraïne. Op dit moment komen overal in Nederland vluchtelingen aan. Plekken voor noodopvang zijn er inmiddels in de Jan Massinkhal en in de Waalhaven. De Jan Massinkhal betreft kortdurende crisisnoodopvang. De cruiseschepen zijn naar verwachting maar enkele maanden beschikbaar. Vorige week is besloten dat 2 verdiepingen in het voormalig belastingkantoor aan de Stieltjesstraat (160 plekken) én 2 verdiepingen boven bioscoop VUE (80 plekken) aangepast zullen worden voor noodopvang. Nu komen deze locaties daarbij.

Voor welke periode deze opvanglocaties nodig zijn, is op dit moment niet duidelijk. Net als op de andere locaties zal gemeente Nijmegen samenwerken met Bindkracht10, het Rode Kruis, vrijwilligers, zorgaanbieders en andere partners om ook deze opvang zo goed mogelijk te laten verlopen.

Meer opvangplekken

Er zijn nog meer opvangplekken nodig. Niet alleen vanwege de verwachte komst van personen uit Oekraïne. Ook voor personen uit andere landen die een asielaanvraag doen, zijn dringend meer opvangplekken nodig in het land. Daarom gaat Nijmegen vooralsnog door met de zoektocht naar opvanglocaties.

Antwoorden op veelgestelde vragen staan op nijmegen.nl/oekraine. Sommige antwoorden hebben we nog niet. De website wordt daarom steeds opnieuw aangevuld met informatie.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties