TU Delft brengt Weezenkerkhof Neerbosch in kaart

Van onze redactie
23 maart 2022

Het Weezenkerkhof Neerbosch (1879) is een historische begraafplaats van de Weesinrichting/ Kinderdorp Neerbosch. Een laatste rustplek waar hoofdzakelijk kinderen begraven zijn, waarschijnlijk 480 van de 530 personen. Wees- en voogdijkinderen, de stichters Joh. van ’t Lindenhout en zijn echtgenote Hendrina Sipman, personeelsleden en soms hun kinderen liggen er begraven. Momenteel zijn er nog 42 zichtbare grafstenen waar 71 personen rusten. Stichting Memento Mori is in 2018 opgericht door een drietal bewoners van Kinderdorp Neerbosch, om zich over de begraafplaats te ontfermen. In 2019 is het Weezenkerkhof in eigendom gekomen van de stichting.

De begraafplaats ligt aan de rand van Kinderdorp, enigszins verscholen langs de snelfietsroute, omringd door bomen en struiken. Het adres is Scherpenkampweg, maar de begraafplaats heeft geen huisnummer bij gemis aan een gebouw. Op het oudste deel van de begraafplaats is een grote open plek. Tijdens het onderzoek van Stichting Memento Mori is tot nu toe nog geen plattegrond gevonden waarop de verschillende graven opgetekend zijn. Waar deze mensen begraven liggen is nog steeds een raadsel.

In de zoektocht naar nieuwe inzichten is door vrijwilliger P. Peerenboom het contact gelegd met de TU Delft. Dr. Dominique Ngan-Tillard en dr. Deyan Draganov, van de Faculteit Civiele Techniek en Geo-Wetenschappen, reageerden enthousiast. Ze komen om geofysische metingen uit te voeren, met als doel de begraafplaats te kateren; de graven in beeld te brengen. Deze onderzoeksmethode betekent dat de verdwenen grafstenen niet beschadigd worden, de grond wordt doorgelicht.

Het onderzoekteam maakt gebruik van GPR, een grondradar. Hierbij wordt onderzoek gedaan zonder dat er feitelijk gegraven hoeft te worden. Na dit onderzoek moet bekend zijn hoeveel graven, hoeveel personen er precies zijn, waar ze liggen en mogelijk het aantal lagen. ''Een bijzondere stap, een ontwikkeling waar we naar uitzien'', laat Memento Mori weten. Klik hier voor meer informatie over Weezenkerkhof Neerbosch.


Dit bericht delen:

Advertenties