[column] LS Gaat de Nijmeegse Stadspartij het fixen of fiksen?

Tekst: Carolus
23 maart 2022

Met de slogan `we fixen het` ging Stadspartij Nijmegen de verkiezingen in.
Donderdagochtend in de heel vroege uurtjes was het karwei eindelijk gefikst en kon de vlag uit. De partij van Wendy Grutters en Jean-Paul Broeren sleepte maar liefst 7 zetels binnen en eindigde daarmee op de tweede plaats.

Is er een verschil tussen fixen en fiksen? Wel degelijk. Fiksen betekent iets regelen, repareren, fouten herstellen. Fixen, met een x, betekent hetzelfde maar heeft ook iets negatiefs: komt uit de drugscene en heeft een zweem van achterkamertjespolitiek en omkoping, zoals in matchfixing.

Het was een lauwe verkiezingsavond in de hal van het stadhuis. Her en der stonden wat statafels voor een podium met een groot scherm waarop de verkiezingsavond van de NPO te zien was. Het podium werd alleen gebruikt door fotografen. Die hoefden niet in te zoomen op de politieke kopstukken te midden van een groot publiek. Dat publiek liet het massaal afweten en de politieke smoelen druppelden pas later op de avond één voor één binnen voor wat small talk met partijgenoten, een alcoholvrije cocktail of spaatje rood met een vegetarische bitterbal. De bourgondische tijden in het stadhuis zijn al lang geschiedenis! Stel je eens voor dat dit `feestje van de democratie` echt gezellig zou worden!

Het was lijdzaam wachten op de uitslag, die telkens vooruit werd geschoven. Van twaalf uur naar half één, naar één uur, naar half twee of nog later. Geen wonder dat nogal wat aanwezigen het gehang in het stadhuis inruilden voor een bezoek aan de kroeg waar de tv ook aanstond.

Pas laat op de avond arriveerde het smaldeel van de Stadspartij in een licht euforische stemming. Overal in het land stonden de lokale partijen op winst, dus wat kon er misgaan. Toen als laatste plaats in de wijde regio om 2.00 uur de uitslag van Nijmegen eindelijk bekend werd, sloeg de onderdrukte euforie om in luid gejubel. Hoe ze het gefixt hebben weet ik niet, maar ineens knalden de champagnekurken en was er bier en feest, naast teleurstelling en regelrechte afgang voor de verliezers.

De Stadspartij had alle redenen voor een feestje. Voor het eerst in lange tijd liep het linkse bolwerk een gevoelige deuk op. De zittende coalitie van GroenLinks, D66 en SP heeft geen meerderheid meer. In Hees, Hatert Grootstal, Oud West, Dukenburg, Lindenholt, Lent en Oosterhout werd er massaal `met de fuutjes op straot` voor de Stadspartij gestemd en deze wijken stuwden het `lokale geluid` naar plaats twee op het erelijstje.

`Massaal` is trouwens overdreven, want haast de helft van het kiezersvolk was de gang naar de stembus vergeten, te lui, of had het te druk met andere dingen. De meeste thuisblijvers hebben echter het vertrouwen in alles wat naar politiek riekt al lang verloren: of je nou door de hond of de kat gebeten wordt… Het stadhuis aan de Burchtstraat wordt gezien als plaatselijk filiaal van GroenLinks en D66 en als opstapperron voor studenten naar eindstation Den Haag.

Sinds 2014 houdt de Stadspartij `de fuutjes op de grond`, duikt de wijken in, luistert naar en zoekt verbinding met álle Nijmegenaren en vertaalt het Nimweegse geluid, niet gehinderd door landelijke dogma`s in no-nonsense standpunten in de gemeenteraad. Wat is goed voor de stad en voor haar inwoners? Waar geven we de toch al schaarse middelen wel of niet aan uit? Wat is wel, wat niet verantwoord? Dus tegen verdere versmalling van de Graafseweg met slalomrijden langs lege busbanen en tegen de miljoenen verslindende aankoop en verbouw van het Valkhofmuseum.

Het verkiezingsprogramma van de Stadspartij belooft veel mooie dingen waar heel veel Nijmegenaren zich in kunnen vinden. Een gedegen sociale structuur, cultuur voor iedereen en niet alleen voor de elite, waarin ook Graodus van Nimwegen en de talloze verenigingen hun plaats hebben. Verder wil deze club bouwen, bouwen en behouden, topsportstad zijn en niet alleen voor NEC, een bruisende en ook met de auto toegankelijke veilige city zonder drugsexperimenten, toerisme in een herkenbare Romeinse Old City met misschien wat minder vibes en levendige wijken met lommerrijke groene ontmoetingsplekken en speelplaatsen voor de kids. De Burchtstraat wordt omgetoverd tot de Ramblas van Nederland. Utopia?

Jammer genoeg ontbreekt de financiële paragraaf. Bij wie wordt de rekening voor al dat leuks neergelegd? Dat doen de andere partijen trouwens ook niet. Een financiële doorrekening van de lokale verkiezingsprogramma’s door een onafhankelijke organisatie zou eigenlijk verplicht moeten worden. Dan weet de burger ook wat de politieke verlanglijstjes hem of haar gaan kosten.

In ieder geval kan GroenLinks met de meeste zetels niet om de Stadspartij heen. D66 heeft al aangekondigd dat er een meer rechtse partij in het nieuwe college van B&W zou moeten komen. Dat zit dus wel snor, maar meent D66 dat nou echt?

GroenLinks wil er eigenlijk een tweede linkse partij bij: dus de PvdA of de Partij voor de Dieren, elk goed voor 4 zetels. Ik denk dat er vanuit het groene Haagse partijbestuur een oekaze komt om vooral de PvdA als toekomstig huwelijkspartner in een innige omarming mee te nemen. Als GroenLinks en D66 met zowel de PvdA als de Partij voor de Dieren in zee gaan hebben ze de Stadspartij helemaal niet nodig en blijft onze mooie Keizerstad toch het Havana aan de Waal. Maar dan breekt wel de pleuris uit!

Onze Stadspartij krijgt het moeilijk. Oppositie bedrijven is makkelijk: samen tegen. Maar als je `in de regering` zit moet je compromissen sluiten en dat doet hoe dan ook `pien` voor een deel van je kiezers. De Stadspartij is toch ook een allegaartje van personen met een uiteenlopende politieke achtergrond, ideeën, wensen en belangen. Ook ouderwetse politieke gelukzoekers vinden er onderdak. Het is het maar de vraag óf en hoe ze de gelederen gesloten kunnen houden. Ben benieuwd hoe ze dit gaan fiksen of misschien wel moeten fixen.

En er is vast niet genoeg geld om alle leuke plannetjes te verwezenlijken. Het meeste geld komt uit Den Haag en dat is al onvoldoende voor alle verplichte nummertjes.

Het veegwagentje van Dar rijdt door de straat. Voor het eerst van rechts naar links. Een voorteken?

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties