Gratis workshop drogenaald etsen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Van onze redactie
22 maart 2022

Op zaterdag 2 april verandert het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in een atelier en krijg je de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om een gravure te maken. Op deze middagen mag je zelf aan de slag gaan met de zogenoemde “droge naald” techniek. Door een afbeelding in een plaat te krassen en deze vervolgens af te drukken met behulp van een linopers kun je zelf je eigen gravures komen maken.

Op de huidige tentoonstelling 50x Jozef Israëls in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is een collectie gravures te bewonderen die een goed beeld geven van de kunstwerken die deze kunstenaar gedurende zijn leven heeft gemaakt. De gravures zijn onderdeel van een map gravures uitgegeven ter ere van zijn 80-jarige verjaardag in 1904. De weergegeven kunstwerken zijn dan al verspreid over kunstcollecties over de hele wereld en daardoor niet meer zomaar toegankelijk. Door de uitgave van de map zijn ze weer bij elkaar gebracht. Uitgeverij De Gebroeders E. & M. Cohen heeft van meerdere kunstenaars zo’n map gemaakt.

In de tijd van Jozef Israëls was de verspreiding van afbeeldingen veel beperkter dan nu. Om een kunstwerk of bijzondere plek te zien moest je er daadwerkelijk naartoe. De verspreiding van gravures, waarbij afbeeldingen op een goedkope manier in grote oplages gekopieerd konden worden, is dan ook een uitkomt voor kunstenaars. Door gravures kunnen zij kennis opdoen over kunstwerken van collega-kunstenaars of grote meesters uit het verleden, maar ook op een goedkope manier hun eigen werk verspreiden.


Dit bericht delen:

Advertenties