Onthulling 30ste literair baken op 26 maart

Kunst en cultuur
Van onze redactie
22 maart 2022

De schrijver Fons Strijbosch krijgt een literair baken. Op zaterdag 26 maart om 15.00 uur vindt de onthulling plaats bij appartementencomplex Pays-Bas aan de Batavierenweg in Nijmegen. De auteur zal hierbij aanwezig zijn en zijn baken, het 30ste dat in Nijmegen wordt geplaatst, door speciale gasten laten onthullen.

Fons Strijbosch was hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn pensionering heeft hij over culturele onderwerpen gepubliceerd. In 2013 is zijn roman De vrolijke revolutie verschenen en in 2017 het reisverslag Terug naar Lombok.

Een fragment uit De vrolijke revolutie staat op het baken. In dit meeslepende verhaal blikt hij terug op de studentenrevolutie in Nijmegen eind jaren zestig. Kenmerkend zijn de boeiende sfeertekening en de geamuseerde verwondering over de opstand. Geen grimmige opstand zoals in die tijd in Parijs en Berlijn, maar een vrolijke revolutie die uitdoofde naarmate de zomervakantie naderde.

Het literaire baken van Fons Strijbosch bij het mooiste uitzicht van Nijmegen is het 30ste dat de Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen realiseert. Voor wie De vrolijke revolutie kent is het geen verrassing dat het baken bij Pays-Bas een plaats krijgt. 

Je staat op de rand van een
hoogvlakte, een langgerekt
balkon. Diep onder je een
uitzicht dat tot aan de horizon
gaat. In de wazige ruimte een
landschap van water en weiden.
Door het landschap heen een
rivier die met een flinke zwaai op
Je toe komt lopen, op het laatst
pas afbuigt en onder de brug
verdwijnt. Vandaar strijkt hij
onzichtbaar langs de kades van de
benedenstad totdat de reis
definitief verder gaat, als altijd in
de richting van de zee.

Fons Strijbosch, De vrolijke revolutie, 2013
www.literairebakensnijmegen.nl


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties