WOZ waarde bezwaar aantekenen in Nijmegen? Houd hier rekening mee

Financiën
Van onze redactie
21 maart 2022

Of je nu in een grote of kleine gemeente woont, de gemeente moet alle eigendommen taxeren om de WOZ waarde te schatten. Zo ook in Nijmegen.

In principe moet een taxateur eens per jaar naar je huis komen om te zien of er iets aan veranderd is, zoals groot onderhoud of de toevoeging van een kamer. Op basis van deze informatie zoekt de gemeente de drie meest relevante vergelijkende eigendommen in je streek, dat zijn recent verkochte woningen. Deze informatie wordt gecombineerd om de huidige marktwaarde van je huis te bepalen.

Woning in Nijmegen laten taxeren door een taxateur? Dat doen veel mensen liever niet

Nu is het zo dat de meeste particulieren hun woning liever niet ieder jaar door een taxateur laten taxeren. Dit kost simpelweg teveel tijd voor de meeste mensen, ook is het voor de meeste gemeenten gewoonweg niet haalbaar. Om deze redenen gebruiken gemeenten verschillende manieren om de WOZ waarde van een woning vast te stellen, zoals een systematische modelvergelijking om zo veel mogelijk woningen op een effectieve manier te taxeren.

Dit is waar WOZ waarde bezwaar een rol speelt. Omdat de waardering een computergestuurde procedure is, zullen er zeker fouten optreden bij de taxatie van de woning. Daarom is het altijd een goed idee om je WOZ waarde Nijmegen dubbel te laten controleren en, als het getal te hoog is vastgesteld, bezwaar aan te tekenen.

Bij het opstellen van de WOZ waarde van een woning, treden er fouten op

Toch zijn er redenen om géén bezwaar aan te tekenen. Een hogere WOZ waarde heeft in sommige gevallen invloed op het bedrag van diverse heffingen en belastingen.

Het is de moeite waard op te merken dat er een algemeen misverstand bestaat dat een hogere WOZ bepaling gelijk staat aan een grotere OZB. Dit is geheel afhankelijk van het OZB belastingtarief dat een gemeente oplegt. Als dat verlaagd wordt, kan het totaal te betalen bedrag in euro's ongewijzigd blijven.

In allerlei situaties kan het verstandig zijn om als huiseigenaar bezwaar aan te tekenen. Als je van plan bent je huis volgend jaar te verkopen, bijvoorbeeld. Bezwaarmaker kan je hierbij helpen.

Wel of geen bezwaar tegen de WOZ waarde aantekenen?

Of je al dan niet bezwaar maakt tegen de WOZ waardering van je woning, wordt bepaald door je individuele omstandigheden, voorwaarden en belangen. Het is dus een goed idee om de WOZ waardering goed te bekijken en voor jezelf te beslissen of je in jouw situatie al dan niet bezwaar wilt maken.

WOZ waarde bezwaar indienen moet gebeuren binnen zes weken nadat je deze ontvangen hebt. Je recht om bezwaar aan te tekenen eindigt na zes weken. Je kunt ook tijdens de termijn van zes weken een pro forma bezwaarschrift indienen als je extra tijd nodig hebt om je bezorgdheid te staven. In dit scenario geef je te kennen dat je bezwaar wilt maken en vraag je een termijn om bewijsmateriaal aan te bieden. De gemeente zal je dan laten weten hoeveel tijd je hebt om je bezwaar samen met bewijsstukken in te dienen.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen