Theatercollectief Een Schone Dood presenteert 'WIT'

Kunst en cultuur
Van onze redactie
20 maart 2022

Een komedie naar KUNST van Yasmina Reza, met Chris Tates, Rob Beumer & Radboud de Groot. Kunst verbindt, hoor je vaak zeggen, maar deze vrienden laten zien dat het ook anders kan.

Data: 5, 6, 12 & 13 april 2022
Locatie: Brouwtoren, Waldeck Pyrmontsingel 12, 6521 BC Nijmegen-Oost
Aanvang 20:15 uur, duur 75 min, zaal open 19:30 uur
Tickets 20 euro, inclusief een Brouwtoren speciaalbiertje naar keuze!

Achtergrondverhaal WIT
Het was eind jaren negentig toen Chris Tates (bekend van onder meer de film Alice in Glamourland) samen met Rob Beumer en Rinus Knobel van de Nijmeegse theatergroep Teneeter, de voorstelling KUNST speelden. Een zwarte komedie van Yasmina Reza over drie vrienden en een wit schilderij.

De voorstelling maakte niet alleen op het publiek, maar ook op de spelers Rob en Chris een blijvende indruk. Al gingen ze als collega’s ieder hun eigen weg, Chris als acteur van diverse televisieseries en musicals, Rob als theaterregisseur, als vrienden troffen ze elkaar regelmatig in het café en dan kwamen regelmatig hele flarden tekst van KUNST weer naar boven, tot vermaak van de omstanders.

Locatie
Toen Rob op een dag het proeflokaal van brouwerij de Brouwtoren bezocht was hij onder de indruk van de ruimte: wat zou het gaaf zijn om hier theater te maken. Eén van de drie eigenaren, Dimitri, moest er twee weken over nadenken voor hij het idee omarmde, maar toen was hij volledig om. Nu nog een stuk.

Corona maakt het mogelijk
En daar was corona. Er kwam ruimte in de agenda van Chris. Hij stelde voor om KUNST weer op te pakken. Radboud de Groot, een bevriende Nijmeegse acteur, werd gevraagd de bezetting compleet te maken.

KUNST wordt WIT
KUNST was eigenlijk te lang voor een spontane ontmoeting tussen spelers en publiek. Er is dus drastisch in het stuk gesneden en ook de titel is aangepast: KUNST wordt WIT. En om er een echt proeflokaal-evenement van te maken biedt de Brouwtoren een gratis biertje naar keuze aan.

Plot
Drie vrienden plannen sinds lang weer eens een avondje uit, want met werk en relaties in je leven moet je zoiets lang van tevoren plannen (net als het aanwezige publiek waarschijnlijk). Maar dan dreigt alles toch nog mis te lopen: één van de vrienden koopt een volledig wit schilderij voor 80.000 euro. Het schilderij wordt al snel een tikkende tijdbom onder de vriendschap.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties