Kinderburgemeesters feliciteren nieuwe raadsleden

Gezondheid
Van onze redactie
17 maart 2022

Kinderburgemeesters van Nederland feliciteren de nieuwe raadsleden van Nederlandse gemeenten met een filmpje waarin ze een oproep doen voor nog meer rookvrije plekken in hun gemeente. De kinderburgemeesters slaan hun handen ineen, omdat ze vinden dat jongeren rookvrij moeten kunnen opgroeien. 

Kinderburgemeester Jacob uit Dordrecht: “Op veel plekken gebeurt dit gelukkig al zoals op school, in de speeltuin of bij het zwembad.” Maar dit is volgens de kinderburgemeesters niet genoeg! Op straat en in de stad wordt nog wel gerookt. Zo irriteert het Samuel uit Groningen heel erg als hij op de fiets zit en hij de rook in zijn gezicht krijgt van iemand die voor hem fietst.

Kleinere gemeenten doen te weinig
Nog steeds gaan er jaarlijks 20.000 mensen dood aan de gevolgen van roken en elke week beginnen honderden kinderen met roken.  Hoewel acht op de tien gemeenten in Nederland actief is om locaties rookvrij te maken, heeft slechts de helft van gemeenten dit beleidsmatig vastgelegd.* Gemeenten die dit wel doen stellen meer uren en middelen beschikbaar dan gemeenten waar geen beleid is op het gebied van rookvrij. Kleinere gemeenten met minder dan 20.000 inwoners doen bovendien minder aan het rookvrij maken dan grotere gemeenten  (65% tegenover 85%, 95% en 96% in grotere gemeenten). 16 Procent van alle gemeenten is nog helemaal niet actief op gebied van rookvrij.  

Meer rookvrije plekken
Livia uit Alkmaar maakt zich druk om rokende hangjongeren in speeltuinen. “Als kinderen dit zien, gaan ze óók roken, omdat ze denken dat dit geen schade doet”. Ook Eva uit Overbetuwe maakt zich sterk voor rookvrije speelplekken en plaatste in de lokale speeltuin een rookvrij stoeptegel. Amy uit Valkenswaard vertelt dat het bij de sportvelden waar zij hockeyt de goede kant op gaat, maar dat dit er nog veel meer moeten worden. De kinderburgemeesters vinden dat het nu aan de nieuwe raadsleden is om hier meer werk van te maken: “Maak onze wereld rookvrij!” roepen zij eensgezind.

De video van de kinderburgemeesters is gemaakt in samenwerking met de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een samenwerking tussen Hartstichting, KWF en Longfonds. 

* Bron I&O Research Locatiemonitor gemeenten 2021


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties