Het was een lange avond voor de Nijmeegse politici. In de hal van het stadhuis wachtten zij met alcoholvrije drankjes en vegetarische hapjes urenlang op de uitslag. Pas rond 2.00 uur was de uitslag bekend.
De vreugde bij Stadspartij Nijmegen was uitzinnig. Van de in totaal 39 te behalen zetels wist ze maar liefst 7 zetels, een stijging van 4, binnen te halen en eindigde daarmee op de tweede plaats.
GroenLinks haalde 9 zetels binnen en bleef met een daling van 2 zetels wel de grootste partij. D`66 eindigde met een gelijkblijvend zetelaantal van 6 op de derde plaats.
De PvdA en de Partij voor de Dieren behaalden elk 4 zetels. Voor de partij voor de Dieren betekende dat een verdubbeling met 2 zetels. De PvdA kreeg er 1 zetel bij.
De SP verloor 2 zetels en kwam op 3 uit. De VVD, verloor 1 zetel en behaalde eveneens 3 zetels. Het CDA wist haar 2 zetels te behouden. Gewoon Nijmegen Nu, behaalde 1 zetel.
De overige partijen Forum voor Democratie, Denk, Piratenpartij en Nijmegen Anders vielen buiten de boot.
Met een opkomstpercentage van 54.2%, zo`n 3 procent minder dan in 2018, wordt de Nijmeegse raadszaal bevolkt door 9 fracties en blijft een verdere versnippering uit.
GroenLinks mag als grootste fractie starten met de coalitieonderhandelingen. Het huidige college van GroenLinks, D66 en SP heeft geen meerderheid meer (minimaal 20 zetels). De spil in het hele proces is nu Stadspartij Nijmegen. De hamvraag is of deze partij, die behoorlijke oppositie gevoerd heeft tegen het linkse college, kiest voor het pluche in een samenwerking met GroenLinks en D66, of dat deze 2 laatste partijen toch geheel over links verder willen in een college met PvdA en Partij voor de Dieren.
Hieronder de uitslag in zetels per partij
Groenlinks: 9 (2018: 11)
D66: 6 (6)
SP: 3 (5)
VVD: 3 (4)
Stadspartij Nijmegen: 7 (3)
PvdA: 4 (3)
CDA: 2 (2)
Partij vd Dieren: 4 (2)
50Plus: 0 (1)
GewoonNijmegen.Nu: 1 (1)
Piratenpartij: 0 (-)
Blanco (Donders, A.J.A.): 0 (-)
DENK: 0 (-)
Forum voor Democratie: 0 (-)