Erepenning Nijmegen voor dichter Harry ter Balkt

Van onze redactie
27 april 2014
Vanmiddag kreeg de Nijmeegse dichter H.H. ter Balkt uit handen van burgemeester Bruls de erepenning van de gemeente Nijmegen. Het college van burgemeester en wethouders wil door de toekenning van de erepenning Harry ter Balkt erkenning en waardering geven voor zijn (culturele) verdiensten voor de stad Nijmegen.
De verzamelde gedichten van H.H. ter Balkt worden deze maand gepubliceerd in 1800 pagina’s onder de naam “Hee hoor mij ho simultaan op de brandtorens”. Dit moet een soort hommage zijn aan de niet meer actieve dichter. Zijn uitgever, De Bezige Bij, organiseerde vandaag speciaal voor hem in Lux een bijeenkomst waar een groot aantal dichters, schrijvers en muzikanten speciaal voor de dichter geschreven teksten en gecomponeerde muziek ten gehore brachten.
Meermalen bekroond
De dichter is meermalen bekroond, met onder meer de Herman Gorterprijs in 1973, Jan Campertprijs in 1988, Constantijn Huygensprijs 19987 en de P.C. Hooftprijs in 2003. De dichter woont al 40 jaar in Nijmegen en heeft menig gedicht aan Nijmegen gewijd.
DVD
Naar aanleiding van het winnen van de PC Hooftprijs is in 2003 in opdracht van de gemeente Nijmegen een dvd over hem gemaakt. De dvd bevat een documentaire waarin de dichter 3 dagen lang is gevolgd en gefilmd; een reis van zijn geboortedorp Usselo naar Nijmegen.
In Nijmegen zijn 3 gedichten van hem in de openbare ruimte opgenomen:
op de Algemene Begraafplaats aan de Graafseweg: gedenksteen voor slachtoffers bombardement, rondom fontein aan het Takenhoffplein en op het Gebroeders van Limburgplein op de Hessenberg
Hij heeft voor dit alles vanuit de gemeente nooit een officiële onderscheiding gehad. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten hem nu te eren met de erepenning van de gemeente Nijmegen. Het draaginsigne dat erbij hoort is de gouden Waalbrugspeld.
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties