Maand van de Duurzaamheid in de bibliotheek

Duurzaamheid
Van onze redactie
15 maart 2022

De hele maand april staat bij bibliotheken in Nijmegen in het teken van duurzaamheid. Natuurlijk kun je over dit thema veel boeken vinden in de bieb. Maar ook veel activiteiten gaan deze maand over de natuur en het klimaat. 

In Bibliotheek De Mariënburg, Bibliotheek Muntweg, Bibliotheek Hatert en Bibliotheek Oosterhout-De Klif kunnen kinderen en volwassen leren over biodiversiteit, wateroverlast en vogelgedrag.  

In de lente worden de tuinen weer groen en gaan de vogels weer fluiten. Maar waarom doen vogels dat eigenlijk? Dit leren kinderen op 6 april in Bibliotheek Muntweg en op 7 april in Bibliotheek Hatert. Van een echte vogelkenner krijgen ze informatie waar je het beste een vogelhuisje kunt ophangen, welke vogels er gebruik van maken en wanneer vogels hun nesten bouwen. Na afloop kunnen ze zelf een vogelhuisje knutselen. Over knutselen gesproken: op 14 april kunnen kinderen in Bibliotheek Oosterhout-De Klif een robot maken van plastic afvalmateriaal. Recycling dus! En op zondag 24 april is er een activiteit voor het hele gezin in Bibliotheek De Mariënburg: het familiecollege ‘Help! Natte voeten!’. Je komt van alles te weten over wateroverlast. Wat als Nijmegen onder water komt te staan? Wat kunnen we hier zelf tegen doen? De kindercolleges zijn gratis, de workshop ‘vogelhuisje knutselen’ kost 12 euro.

Diversiteit onder de grond

Ook als volwassene kun je volop nieuwe kennis over duurzaamheid opdoen in de bieb. In de aardbodem leven allerlei organismen zoals bacteriën, schimmels, protozoa, nematoden, mijten, slakken en wormen. En dat allemaal in verbijsterende aantallen en met een onvoorstelbare diversiteit. In anderhalf uur vertelt bodemdeskundige Marc Siepman in Bibliotheek Muntweg hoe al die kleine beestjes planten én jouzelf veel gezonder maken. Een kaartje kost 4 euro voor bibliotheekleden en 5 euro voor overige bezoekers.

Kijk hier voor het hele programma van de Maand van de Duurzaamheid, leestips en ticketverkoop.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties