Tuinteachers Wilco en Henny van Lent van Lepona: "Hagen creëren een microklimaat"

Tuin
Van onze redactie
14 maart 2022

Hagen worden veelal de ‘groene omlijsting’ van je tuin genoemd, maar ze bieden ook veel voordelen. Ze doen hun werk als windbreker, geven privacy, bakenen een tuindeel af, maar zijn ook een beschutte plek voor vogels waar ze juist nu ongestoord hun broedseizoen kunnen doorbrengen.

Er zijn veel verschillende hagen. Meestal maken we gebruik van groenblijvers zoals de vele conifeersoorten die daar zeer geschikt voor zijn. We kunnen het echter ook wat ‘spannender’ maken door andere planten met elkaar te combineren. Kies je voor haagplanten met opvallende bladkleuren, bloemen of bessen. Door gebruik te maken van een ‘gemengde haag’ creëer je een biologische kringloop in je tuin waardoor je het hele jaar kunt genieten van kleur, bessen, bloemen en vogels.

Welke hagen zijn er?

Thuja occ.’Brabant’: lichtgroen van kleur, creëert een dichte haag, groeit op bijna iedere grond en laat zich makkelijk snoeien op iedere gewenste hoogte.

Thuja occ.’ Smaragd’: heldergroen van kleur, smal opgaande compacte groeivorm, creëert een dichte haag en makkelijk te snoeien.

Chamaecyparis law.’Columnaris’: licht tot donkerblauw van kleur, niet windgevoelig, eenvoudig te snoeien en groeien niet direct in elkaar maar vormen kolommen.

Taxus baccata: donkergroen van kleur, zorgt voor een dichte haag en kan gesnoeid worden op iedere gewenste hoogte (tevens geschikt als laag haagje, maar voor vormsnoei is de Taxus baccata ook goed te gebruiken).

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten, kleuren en variëteiten te krijgen en kun je alle coniferen ook als solitair zetten.

Elaeagnus ebbingei: wintergroen, in april-mei kleine hangende witte bloemen, bladkleur zilvergrijs, snoeien in het voorjaar en weinig ziektegevoelig.

Aucuba japonica: hierbij kennen we de groenbladige en de geelbladige variant. Het blad is glanzend en mooi groot, witte bloemen in het voorjaar en opvallende rode bessen in de winter, niet ziektegevoelig en een echte vogelplant.

Photinia: donkergroen blad met in het voorjaar opvallende rode uitlopers, bloeit in mei met witte bloemen en kan makkelijk gesnoeid worden.

Ook hier geldt, er zijn nog veel meer mooie soorten verkrijgbaar. Daar is deze column te klein voor. Kom een kijkje nemen in ons tuincentrum.

Hoe plant je een haag?

Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe je de planten aangeleverd krijgt. De meeste conifeerachtigen staan in pot of hebben een kluit. Enkele belangrijke punten waar je op moet letten:

  • Plant nauwkeurig en plaats een haag nooit te diep of te ondiep, vraag advies over de plantdiepte omdat het daar vaak fout gaat;
  • Verrijk de uitgegraven grond altijd met aanplant-grond gecombineerd met bodem- en wortelstimulators (Biovin/Terra Fertiel). Vraag naar het gewenste product en vermeld de grondsoort van je tuin;
  • Blote wortel planten? Gebruik dan een ‘Mycordip‘ om de wortel. Het product bevat 5 natuurlijke schimmels die de wortels bij al je planten koloniseren waardoor er altijd een snelle wortelvorming gestimuleerd wordt, ook bij mindere goede groeiomstandigheden;
  • Druk de grond stevig aan rondom het wortelgestel;
  • Geef water bij een te droge grond en houd de watergift het eerste jaar goed in de gaten.

Tip! Zorg bij alle planten dat je storende lagen vermijdt in de grond. De planttijd is in volle gang, maak nu je keuze voor vrijheid en natuur in je tuin.

Wilco en Henny van Lent
Planten- en tuindeskundigen Lepona Tuincentrum en Hoveniers

Houtsestraat 30 Balgoij | 024 - 642 38 37
www.lepona.nl | kiesjetuinproducten.nl

Ma 13-18u. Di t/m vr 9-18u. Za 08.30-17.30 u


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties