Filmdebat: 'Wij praten niet' over seksueel geweld en uitbuiting

Van onze redactie
13 maart 2022

Wij praten niet van Marjolein Busstra is een intrigerende documentaire van diepgaande gesprekken tussen therapeuten en jongeren (15-18 jaar) die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting.
 

De film neemt ons mee in de innerlijke strijd van vier personages die proberen te breken met hun voormalige wereld, waar ze - de één meer dan de ander - maar moeilijk van los kunnen komen. Een blik op de dynamiek van therapie, waarbij de jongeren pijnlijke herinneringen ophalen en geconfronteerd worden met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld. ‘Wij praten niet’ wijst ons op het belang van signalering omtrent seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.

Kom, kijk en debatteer mee. De regisseur en een van de therapeuten van de film zijn bij het filmdebat aanwezig.  

Datum: 16 maart
Tijd: 19.30 u.
Locatie: Lux
Toegang: € 10,-, studenten: € 7,-

Movies that Matter on Tour is een samenwerking van Amnesty Nijmegen, Amnesty Studentengroep Nijmegen, Lux en Movies That Matter.

Klik hier voor meer informatie.

marjoleinbusstraGastspreker is de regisseur Marjolein Busstra. Zij is documentair fotograaf en filmmaker. Haar werk is op verschillende plaatsen tentoongesteld en ze heeft documentaires geregisseerd die zijn vertoond op de Nederlandse televisie en op (inter)nationale filmfestivals. Ze probeert identiteitsstructuren en representaties te ontrafelen en legt verhalen vast die raken aan universele thema's zoals mensenrechten, ontwrichting, en politieke en culturele uitsluiting. Hoewel dit enigszins zware onderwerpen zijn, heeft Marjoleins werk altijd een vleugje menselijkheid, humor en persoonlijkheid.

De therapauten Els, Floor, Danial, Myrna en Sabrina zetten zich volop in voor de jongeren met wie ze werken en gaan in hun werk buiten de lijntjes van de standaard jeugdzorg. Het is indrukwekkend hoe betrokken zij met de jongeren zijn, hoe zij precies de juiste vragen stellen, en hoe elke therapeut exact weet hoe ze met de verschillende jongeren om moeten gaan. We zien de dynamiek van therapie en wat het kan betekenen voor de jongeren als zij iemand hebben die naar ze luistert en hen serieus neemt.
Ook Els zal in Nijmegen aanwezig zijn.


Dit bericht delen:

Advertenties