Demonstratie tegen fascisme en racisme in gemeenteraad

Tekst: Van onze redactie | Foto's: Lars Schwachöfer
13 maart 2022

Vanmiddag demonstreerde vanaf 14.00 uur een groep van enkele tientallen mensen op Plein 1944. De demonstratie was gericht tegen "fascisme en racisme" in de gemeenteraad.

De actie was georganiseerd door Platform Stop Racisme en richtte zich vooral tegen Forum voor Democratie, die nu voor het eerst een raadszetel in Nijmegen probeert te bemachtigen. Door heel het land demonstreerden mensen onder de leus 'geen racisme en fascisme in de raad'. De acties in Nijmegen bestond uit onder andere de Communistische Jongerenbeweging, Klimaatcoalitie Nijmegen, Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten, GroenLinks, BIJ1, Internationale Socialisten, de Nijmeegse Wooncoalitie, Stichting Gast, Ieder(in), Nijmegen Tegen Racisme, Nijmegen Kan Het, Doorbraak, Voor 14 en Dare to Decolonize. Enkele tientallen mensen, waaronder meerdere leden van D66, sloten zich aan bij de demonstratie. Op meerdere plekken door de stad werden posters en spandoeken opgehangen.


Ook politieke partijen waren aanwezig bij de demonstratie

Tijdens de demonstratie werd gesproken over het slavernijverleden van Nederland, ervaringen van de sprekers met racisme en discriminatie van huidskleur, lichamelijke en psychische beperkingen en ervaringen als vluchteling. Ook werd gesproken over de huidige situatie van vluchtelingen en een 16-jarige danste een ingestudeerd stuk. Er werden leusen geroepen als 'Don’t tolerate intolerance', 'geen ruimte voor fascisme in de raad'. Na de toespraken liep de stoet langs het Joods Monument en het stadhuis. In meerdere andere steden vonden soortgelijke demonstraties plaats.

Woordvoerder van Platform Stop Racisme Alejandra Slutzky: "De actiedag vandaag was een groot succes. Op 23 plekken door het land gingen in totaal meer dan 1000 mensen de straat op tegen racisme en fascisme. Op sommige plekken werden er demonstraties georganiseerd en op andere plekken flyeracties. Dit laat zien dat veel mensen klaar zijn met de steeds verdere normalisering van racisme en fascisme."

"Dat dit protest ontzettend nodig is, kunnen we zien aan de afgelopen weken. Politieke partijen maken een kunstmatig onderscheid tussen 'echte' en 'niet-echte' vluchtelingen. FvD probeert in 50 gemeentes in de raad te komen, terwijl Forum voor Dictatuur een veel toepasselijkere titel is. Tijdens de acties door het land was ons geluid daarom: Alle vluchtelingen welkom! Geen racisme en fascisme in de raad!"


Ook bij de Dokstraat werden spandoeken opgehangen.


Bekladde posters, waaronder de oproep van de demonstratie, aan de Waalkade


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen