NLdoet zet vrijwilligers in de spotlights

Hans de Groot
12 maart 2022

Het hele jaar door verzetten vele vrijwilligers bergen werk, maar tijdens NLdoet staan ze echt in de spotlights. Nieuws uit Nijmegen bezocht vandaag vier projecten.

Weezenkerkhof en vergeet-me-nietjes

Bijna niemand weet het te liggen, maar op het terrein van Kinderdorp Neerbosch, helemaal in de hoek, ligt sinds 1867 een heus Weezenkerkhof. Er liggen 530 mensen begraven, waarvan 480 wezen. Veelal overleden aan TBC of de mazelen. Het kerkhof wordt sinds enige tijd goed verzorgd door een stichting. Er zijn slechts 42 graven zichtbaar, maar de stichting timmert aan de weg. Binnenkort gaan wetenschappers met een grondradar kijken waar de rest van de graven precies liggen. Vandaag zijn vrijwilligers onder een reusachtige treurbeuk bezig om de graven te verzorgen. Zij planten vergeet-me-nietjes, anderen repareren het hek. Door de stormen van de afgelopen tijd is één boom geveld, wat een behoorlijke ravage tot gevolg had.

Natuurtuin De Goffert

Op de natuurtuin zijn vrijwilligers, samen ‘Nijmegen bloeit’ een nieuw stukje tuin aan het aanleggen. Er is een enorme berg compost uitgestrooid. Na het bewateren wordt er gezaaid. Hoe dit veldje precies gaat heten, daar zijn ze nog niet uit. “Inspiratieveld?” “Nee, saai.”

De Haard

Op de Groenestraat, onder de boog van Diaconaal Centrum De Haard door is het net lunchpauze. Een groot aantal vrijwilligers is hier met diverse activiteiten bezig. Tegen een wat kale muur wordt vandaag een fruitmuur aangelegd, anderen geven een tuintafel een nieuw verfje en verderop zwoegen mensen om drie oude picknicktafels te renoveren.

De Broederij

Het laatste project is De Broederij: in een oude boerderij in de wijk Gildekamp, een broedplaats van kunst en cultuur, gericht op verbinding. Vrijwilligers zijn binnen aan het verven, het schiet al lekker op en ziet er prima uit. Tijdens het verven lopen er een aantal mensen uit de buurt binnen voor een kop koffie en een praatje. Heel gezellig.

We zijn onder de indruk van de enorme hoeveelheid werk die al deze vrijwilligers doen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen