"Nieuwe kansen voor Joodse Nederlanders" - lezing door Sietske van der Veen -

Geschiedenis
Van onze redactie
11 maart 2022

Hoe verging het de Joodse tijdgenoten van Jozef Israëls en hun nakomelingen? Op dinsdag 22 maart om 19.30 uur zal historicus Sietske van der Veen, promovendus bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en Cultuur, een lezing geven over de nieuwe kansen voor Joodse Nederlanders in de negentiende en vroege twintigste eeuw.

Met de emancipatie van 1796, waarbij Joden het burgerrecht kregen, kwam officieel een eind aan eeuwen van uitsluiting en discriminatie. Economische en beroeps restricties werden opgeheven, Joden mochten zich overal in het land vestigen en de meest vermogende mannen verwierven het kiesrecht en het recht om openbare ambten te bekleden. Het duurde echter nog ruim een halve eeuw voordat Joodse Nederlanders werkelijk op grote schaal de vruchten van de emancipatie begonnen te plukken.

Vanaf ongeveer 1870 kregen zij dankzij onder andere industrialisatie, commerciële groei, verstedelijking, toenemende onderwijsmogelijkheden, opkomende vakbonden en bloeiende kunsten en wetenschappen meer kansen dan ooit tevoren op een beter leven én op integratie in de bredere samenleving. Maar het schijnbare succesverhaal had een schaduwkant. Niet alleen leefde een groot deel van de Nederlandse Joden nog decennialang in armoede, Jodenhaat was ook allerminst verdwenen. Vanaf het eind van de negentiende en zeker in de twintigste eeuw werd het antisemitisme in Nederland steeds openlijker.

Geïnteresseerd in de lezing? Meld je aan via www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is dé ontmoetingsplaats voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van de oudste stad van Nederland of er juist over wil vertellen. Het Huis probeert, door middel van wisseltentoonstellingen, de verhalen van Nijmegen onder de aandacht te brengen. Deze exposities komen tot stand in samenwerking met de inwoners van onze mooie stad.

Daarnaast is Het Huis niet alleen een plek voor het bezoeken van onze tentoonstellingen en lezingen, maar ook voor vragen of een praatje over persoonlijke ervaringen. Onze deur staat open van woensdag tot en met zondag tussen 13:00 en 17:00, toegang is gratis. Je vindt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in het hart van Nijmegen aan Mariënburg 26, in de oude Mariënburgkapel. Het pand is rolstoeltoegankelijk. Heb je ondersteuning nodig bij je bezoek? Neem dan vóór je bezoek contact op met info@hvdng.nl.

Meer weten? Je kunt Huis van de Nijmeegse Geschiedenis vinden op Instagram, Facebook, LinkedIn & YouTube als Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en via de website: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties