Ingang centraal station vanuit Tunnelweg open in de spits, met beveiliger

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
9 maart 2022

De ingang aan de westkant van het centraal station aan de Tunnelweg gaat vanaf 14 maart weer open tijdens de spits. ProRail, NS en de gemeente starten vanaf die dag een nieuwe proef met beperkte openstelling van de ingang.

De ingang aan de Tunnelweg is vanaf 14 maart open op werkdagen in de ochtend- en avondspits (06.30 uur - 10.30 uur en 15.30 uur - 19.30 uur). Dan maken de meeste reizigers gebruik van deze ingang. Tijdens deze openingstijden is een beveiliger aanwezig. De proef loopt tot 12 september 2022.

Voorkomen van zwartrijden

De ingang vanuit de tunnel op de Tunnelweg is sinds april 2021 afgesloten omdat personen zonder geldig vervoersbewijs vaak via deze poortjes het station binnenkwamen. 80 procent van alle gevallen van zwartrijden hield hiermee verband. Maatregelen zoals extra verlichting, gericht cameratoezicht en inzet van medewerkers Veiligheid & Service hadden niet het gewenste effect.

Het voorkomen van zwartrijden vergroot de sociale veiligheid op het hele station. Vaak blijkt namelijk dat het aanspreken op het niet hebben van een vervoersbewijs, kan leiden tot agressie. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

Veilige omgeving

In december 2021 is de afsluiting geëvalueerd. Het misbruik van de poortjes bleek met 67 procent afgenomen. Ook waren er minder meldingen van overlast op het station en minder incidenten met agressie tegen medewerkers.

Reizigers die de ingang aan de Tunnelweg gebruikten moesten vanwege de sluiting omlopen door de tunnel. Zij vonden de extra reistijd en de route door de tunnel niet fijn. Hun ervaringen zijn meegenomen in de evaluatie. Met de beperkte openingstijden van de poortjes komen we tegemoet aan deze bezwaren en zorgen we tegelijkertijd voor een veilige omgeving voor reizigers en medewerkers.

Na de proef wordt wederom een evaluatie uitgevoerd waarbij alle partijen betrokken zijn. Aan de hand van die evaluatie volgt een definitief besluit.


Dit bericht delen:

Advertenties