Schatkamers van Gelderland VR Game in het Regionaal Archief

Van onze redactie
9 maart 2022

In het Regionaal Archief Nijmegen kunnen bezoekers kennismaken met Gelderse historie via een Virtual Reality (VR) game. Van 16 maart tot en met 5 april. In dit spel moeten twee spelers gestolen historische objecten terugplaatsen in de juiste periode om het verleden te herstellen. 70 topstukken uit de Gelderse collecties zijn ook online in detail te bekijken met interactieve 3D-replica’s. 

Met ‘Schatkamers van Gelderland’ beleef je de geschiedenis op een nieuwe manier. Zo is er een online collectie van 3D-replica’s en een spannende Virtual Reality game die samen de geschiedenis van Gelderland vertellen. Voor het project werkte Erfgoed Gelderland samen met 34 Gelderse erfgoedinstanties, Het Nieuwe Kader en Provincie Gelderland.

Schatkamers VR game


In de VR game heeft een kwaadaardige tijdreiziger historische voorwerpen gestolen uit het verleden, zoals de bijzondere eerste druk van het achttiende-eeuwse kookboek De volmaakte Geldersche keukenmeyd. De voorwerpen moeten teruggebracht worden naar hun eigen tijd, om het natuurlijke verloop van de Gelderse geschiedenis te herstellen. Twee spelers reizen met behulp van Virtual Reality door de tijd, van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Een speler draagt de VR-bril, de ander geeft aanwijzingen. Door puzzels op te lossen en goed samen te werken, kunnen zij de Gelderse geschiedenis herstellen.

Schatkamers Online


Je kunt de 3D-objecten ook online in detail bekijken. Het projectteam digitaliseerde 70 collectiestukken tot interactieve 3D-replica’s. Deze historische objecten, verspreid over Gelderse erfgoedorganisaties, komen virtueel samen op collectiegelderland.nl/schatkamers. De selectie concretiseert en illustreert een deel van de geschiedenis van het dagelijks leven, langdurige ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen in de provincie Gelderland.

Tijdelijk


De VR Game staat een korte periode in het archief; je kunt dus alleen van 16 maart tot en met 5 april (dinsdag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur) het spel in het Regionaal Archief Nijmegen spelen. Grijp dus snel je kans, kom langs, en beleef de geschiedenis van Gelderland zoals je het nog nooit gezien hebt. Je hoeft niet te reserveren.

De volmaakte Geldersche keukenmeyd


In dit boek stonden bijna achthonderd recepten van verschillende Nijmeegse vrouwen ‘van meerder en minder rang’. In de achttiende eeuw verschenen er meerdere keukenmeiden, waaronder de Hollandsche, de Utrechtsche en de Vriesche. De ligging van Gelderland kwam duidelijk tot uiting in de Geldersche keukenmeyd: riviervis en wild werden in talrijke recepten gebruikt.


Dit bericht delen:

Advertenties