Gemeente start pilot ‘Samenwonen op proef’

Van onze redactie
9 maart 2022

Inwoners van de gemeente Nijmegen met een uitkering kunnen vanaf 1 april een half jaar samenwonen op proef, zonder dat het invloed heeft op hun uitkering. Zij kunnen zo het samenwonen uitproberen voor een periode van 6 maanden. Deze pilot ‘Samenwonen op proef’ zal één jaar duren. De gemeente Nijmegen volgt hiermee het voorbeeld van de gemeente Tilburg.

Inwoners met een uitkering konden tot op heden niet gaan samenwonen zonder dat dit betekende dat zij een lagere uitkering kregen of hun uitkering verloren. Hierdoor werd iemand gelijk financieel afhankelijk van de nieuwe partner. Tijdens de periode van 6 maanden kunnen zij het samenwonen uitproberen en houden zij hun eigen uitkering. Als de inwoners na 6 maanden de stap definitief willen zetten ondersteunt de gemeente daarbij. Bijvoorbeeld door een toeslagencheck door de Sociaal Raadslieden. Petra Molenaar, Wethouder Werk & Inkomen: ‘Ook mensen met een uitkering moeten de mogelijkheid hebben om te kunnen gaan samenwonen zonder financiële onzekerheid.’

Hoe verloopt de aanmelding voor het samenwonen op proef?


De uitkeringsgerechtigde(n) en de nieuwe partner vragen vooraf aan of ze op proef mogen samenwonen. De aanvragers hebben daarbij nog geen voorbereidingen getroffen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Beide aanvragers houden hun eigen woning en inschrijving op dat adres aan.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen