Vrijheidsgesprekken: Nijmegenaren van het Jaar in gesprek met Rob Jaspers

Van onze redactie
8 maart 2022

Het 4&5 mei comité en de Bibliotheek Gelderland Zuid staan in een reeks gesprekken met oud-Nijmegenaren van het Jaar stil bij de betekenis van vrijheid.

Rob Jaspers, oud-journalist en ook voormalig Nijmegenaar van het Jaar, gaat op zondag 20 maart in gesprek met Tim Hogenbosch en Qader Shafiq in Bibliotheek De Mariënburg. Daarna praat Jaspers op 10 april met Bas Bloem en Rhea Elise Khoeblal en op 1 mei met Hendrik-Jan Derksen en Linda van Aken. Waar denken zij aan als het gaat om vrijheid? Hoe verbinden ze vrijheid met hun leven en werk?

Op zondag 20 maart om 14.30 uur trappen Qader Shafiq (foto: Marcel Krijgsman) en Tim Hogenbosch de reeks vrijheidsgesprekken af. Hogenbosch is boswachter en tv-presentator van het kinderprogramma Beestenbrigade (KRO-NCRV). Shafiq is directeur van Bureau Wijland, en al meer dan 20 jaar zichtbaar in de stad via organisaties als Kleurrijk Groen, het Wij-Bos en Shelter City. Willemijn Kranendonk, onderdeel van de klimaatdichters, draagt deze middag voor. Kranendonk is schrijver en dichter, in januari verscheen haar debuutroman ‘De Geliefden’ bij Uitgeverij Van Oorschot.

Bas Bloem & Rhea Elise Khoeblal
Op zondag 10 april zitten Bas Bloem en Rhea Elise Khoeblal aan de gesprekstafel. Bloem is hoogleraar Neurologie en oprichter van het Parkinson Centrum Nijmegen. Khoeblal studeerde af in Ontwikkelingsstudies. Zij leeft met ernstige lichamelijke beperkingen en manifesteert zich in de stad met haar muziek op onder meer piano’s in de publieke ruimte. Martijn van Koolwijk draagt deze middag voor. Van Koolwijk werkt als sociaal-psychiatrisch begeleider en schrijft columns en essays over mens, maatschappij en de GGZ.

Hendrik-Jan Derksen & Linda van Aken
Op zondag 1 mei praten Hendrik-Jan Derksen en Linda van Aken over vrijheid. Derksen, van huis uit jongerenwerker, richtte Welcome in Nijmegen op om vluchtelingen te ondersteunen en is actief voor netwerkorganisatie Ieder Talent Telt. Van Aken leidt de Vincentiusvereniging, een grote vrijwilligersorganisatie die werkt aan het verzachten van armoede en eenzaamheid. Jolan van Zanten verzorgt een muzikaal intermezzo. Deze Nijmeegse rapper laat zien dat leven met een beperking geen belemmering hoeft te zijn.

De Vrijheidsgesprekken zijn vrij toegankelijk en vinden plaats op het Verhalenplein in Bibliotheek De Mariënburg, telkens van 14.30 tot 15.30 uur. Meer informatie is hier te vinden.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen