Kunsthistorische Kring Nijmegen verzorgt lezing over Delftse middeleeuwse manuscripten

Kunst en cultuur
Van onze redactie
4 maart 2022

Op dinsdag 8 maart zal professor Kathryn Rudy de lezing ‘Women vs. Machines: Manuscripts made in Delft, 1420-1520’ gaan geven. Deze lezing zal in het Engels gegeven worden, helaas kan de lezing niet worden opgenomen.

In de late Middeleeuwen produceerden de kloosters in Delft honderden manuscripten, waarvan er nog minstens 150 overgeleverd zijn. Professor Rudy is de eerste die deze manuscripten uitgebreid aan bod laat komen, na ze meer dan tien jaar uitgebreid bestudeert te hebben. De manuscripten hebben uizonderlijk rood en blauw penwerk decoratie en wat onhandige figuren, wat misschien de reden is waarom deze manuscripten nog geen onderdeel waren van een grote expositie.

De hoeveelheid overgeleverde manuscripten uit Delft geeft ons de mogelijkheid om belangrijke vragen te stellen: welke rol speelde de kloostergemeenschap bij de productie? Hoe werkten de verschillende orden samen en beconcurreerden zij elkaar? Hoeveel manuscripten werden voor leken gemaakt en hoeveel manuscripten werden voor eigen gebruik gemaakt? Hoe verliep de interactie met professionele miniaturisten? Hadden de producten van verschillende kloosters verschillende waardes? Is penwerk een soort van branding? Hoe gingen de vrouwen de concurrentie van de drukmachines te lijf? Om antwoord te geven op deze vragen, zal professor Rudy kwantitatieve analyse toepassen op de kalenders en varianten daarvan, een analyse van de teksten, de schriften, het penwerk en andere decoratie.

Datum: dinsdag 8 maart 2022

19.00 – 19.30 Inloop
19.30 – 20.30 Lezing en vragen

Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het fysiek bijwonen van de lezing. Locatie: Elinor Ostromgebouw, eerste verdieping, zaal 610 (EOS N 01.610). Heyendaalseweg 141, Nijmegen

Entree: normaal: 5 euro

Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)

Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)

Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op onze website, Strippenkaart - Faculteit der Letteren (ru.nl)


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties