Tuinteacher Henny van Lent van Lepona: "De start van je tuin begint nu"

Tuin
Van onze redactie
3 maart 2022

We starten met een tweewekelijkse tuincolumn. Henny van Lent van Lepona Tuinarrangeurs: "Het is fijn om vanaf nu weer iedereen te begeleiden met de tuin en alles wat met tuinieren, planten en bomen te maken heeft. Begin maart is de tijd om te zorgen dat de tuin gezond en schoon het voorjaar in gaat, dus we gaan aan de slag."

Wat doe je in het voorjaar in de tuin?

Het eerste onkruid verwijderen: we hebben tot nu toe geen echte winter gehad en als je dat ergens terugziet dan is dat aan je planten en dus ook het onkruid. Haal het weg, dit geeft je een voorsprong op een schone tuin.

Natuurlijke bescherm-materialen verwijderen: juist omdat planten al aan het uitlopen zijn is het goed om oud blad of andere beschermingsmaterialen te verwijderen. Houd de beschermmaterialen binnen handbereik bij onverwachte koude nachten.

Scheuren van planten (opdelen van je bestaande vaste planten): de bodem is vochtig dat maakt het makkelijker. Haal de plant uit de grond, deel de wortelkluit in meerdere stukken, gooi het oude middelste gedeelte weg en gebruik de jonge scheuten.

Bodemverbeteraar en wortelactivator Biovin en Terra Fertiel toevoegen: maak eerst de bodem los zodat er zuurstof in kan voor een betere wortelvorming. Voeg Biovin en Terra Fertiel toe aan je bodem. Het is belangrijk dat de tuin eerst onkruidvrij is.

Eerste bemesting OPF granulaat: als bomen en planten gaan uitlopen starten we met de eerste OPF granulaat voedingsgift. Denk hierbij aan je bomen, fruitbomen, hagen, heesters maar ook je rozen en vroege vaste planten kunnen al voeding gebruiken. Geef met mate, want teveel voedingstoffen betekent zeker geen extra groei.

EXTRA GROEI TIP: voor een optimaal resultaat voorzie je de tuin van een dun laagje compost na het geven van Biovin, Terra Fertiel en een eerste gift OPF Granulaat.
De natuur doet de rest!

OpMaatKalk geven: we kunnen het gazon nu voorzien van de eerste kalk behoefte. Geef lavendel en buxus ook extra OpMaat kalk voor een betere groei en bloei.

Tuinturf bij zuurminnende planten: bekende planten die in het voorjaar extra tuinturf nodig hebben zijn azalea’s, rhododendrons en heide. Strooi ongeveer 4-5 cm rondom of tussen de planten.

Schoonmaken van bestrating en terras: gebruik hiervoor geen natuurazijn. Dit is schadelijk voor het milieu en allerlei nuttige dieren zoals bijen hebben er last van. Omdat het geen preventieve werking heeft moet je het te vaak toepassen.

Eerste snoei van bomen en heesters: zorg altijd dat je weet wat je snoeit en waarom je snoeit. Bij bomen is het behoud van balans heel erg belangrijk en bij heesters de bloeitijd. Vraag altijd advies als je twijfelt over het hoe, wat en wanneer snoeien.

Aanplanten of herinrichten van je tuin: dit is het allerleukst om te doen. Er zijn zoveel mooie planten, teveel om op te noemen. Wij helpen je hier graag bij door het maken van een beplantingsplan of gewoon op ons tuincentrum waar we een combinatie samenstellen naar jouw wensen en stijl.

In mijn tuinboek ‘Hallo Tuin’ staat nog veel meer duidelijk uitgelegde tuininformatie. Maak het jezelf makkelijk door het boek bij de hand te houden en zelf aan de slag te gaan!
De tuin gezond en schoon het voorjaar in, ik help je daarbij.

Henny, TuinTeacher
Houtsestraat 30 Balgoij | 024 - 642 38 37
www.lepona.nl | kiesjetuinproducten.nl
Ma 13-18u. Di t/m vr 9-18u. Za 08.30-17.00u


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties