Radboudumc doneert ziekenhuisbedden aan Oekraïne

Van onze redactie
2 maart 2022

Het Radboudumc is geschokt door de oorlog in Oekraïne. Om onder andere het ziekenhuis in Kiev te steunen, sturen zij via een actie van Bob Wouda 50 ziekenhuisbedden.

De 72-jarige Bob Wouda werkte ongeveer 30 jaar voor de NAVO en was beroepsmilitair. Tegenwoordig pendelt hij heen en weer tussen Nederland en zijn woning in Kiev, Oekraïne, waar hij woont met zijn vrouw en twee kinderen. Hij zet zich actief in voor de stichting Platform Nederland-Oekraïne, die humanitaire goederen verzamelt in Nederland. In oktober en november van vorig jaar bracht de stichting 76 ziekenhuisbedden. Nu is opnieuw een actie gestart om bedden en rolstoelen in te zamelen. Binnenkort rijdt hij met de gedoneerde goederen naar Kiev.

Ook bij het Radboudumc werd de inzamelingsactie bekend. Zij werden door een van de medewerkers gewezen op de actie. "Als umc willen we graag ons steentje bijdragen aan de humanitaire hulp in Oekraïne. Recent is het Radboudumc teruggegaan in het aantal bedden. Het Radboudumc stelt daarom per direct 50 ziekenhuisbedden ter beschikking aan dit platform."

Veel mensen vragen zich af waarom er nu bedden beschikbaar zijn, die tijdens de coronapandemie juist ernstig nodig leken en lijken. Hoewel de uitspraak "tekort aan bedden" klinkt alsof er een tekort aan bedden is, betekent het dat er te weinig verpleegkundigen per bed zijn. Er is een ernstig tekort aan personeel in de zorg, mede door uitval als gevolg van besmettingen en quarantaineverplichtingen. Een tekort aan ziekenhuisbedden is er echter niet geweest en zal ook niet komen.

"Ons medeleven gaat uit naar iedereen die hierdoor wordt getroffen in de regio, maar ook naar Radboudumc-studenten en -medewerkers die afkomstig zijn uit Oekraïne en Rusland en hun families. Laten we er zijn voor elkaar. Vooral nu!" Aldus het Radboudumc.


Dit bericht delen:

Advertenties