Tentoonstelling 40 jaar De Nijmeegse Stadskrant

Geschiedenis
Nijmeegse Stadskrant
26 februari 2022

Op 5 maart zullen burgemeester Hubert Bruls en oud-journalist Rob Jaspers aanwezig zijn in de Molenpoortpasssage 106, bij de officiële opening van de expositie over 40 jaar De Nijmeegse Stadskrant. Nu al te zien overigens, op die eerste verdieping, naast Big Bazar.

Nijmegen werkt aan werk, met deze kop opende de eerste editie van De Nijmeegse Stadskrant op 20 januari 1982. Het was een tijd van massawerkloosheid, actiecomités en de kraakbeweging. Amper een jaar eerder had burgemeester Frans Hermsen tanks laten inzetten om gekraakte huizen te ontruimen in de Piersonstraat.

Uit onvrede over de berichtgeving van de Gelderlander daarover, maar ook om een spreekbuis te zijn van de Nijmeegse bevolking en haar activiteiten, begon een 'kollektief' Nijmegenaren in 1982 De Nijmeegse Stadskrant. "Om te laten zien dat niemand zich neer hoeft te leggen bij slechte leefsituaties, maar dat we er zelf iets aan kunnen doen.” 

Alle veranderingen die De Nijmeegse Stadskrant in 40 jaar doormaakte, zijn nu te zien op de tentoonstelling Veertig jaar De Nijmeegse Stadskrant, op de eerste verdieping van de Molenpoortpassage nummer 106. Naast de voorkanten van vrijwel alle nummers van 1982 tot nu, zijn er ook foto’s te zien van de fotografen Henk Braam en Jan Lintsen en werk van de cartoonist Freek Janssen.

In dezelfde ruimte is ook de tentoonstelling Vrede, Vrijheid en een Onsje Geluk te zien van Stichting KUS. De officiële opening van beide tentoonstellingen is op zaterdag 5 maart van 15.30 tot 16.30 uur. Naast gesprekken met burgemeester Bruls en oud-journalist Jaspers is er muziek en dans van onder anderen Mark Schilders, Anouk Balins, Karel Bosman, Gaiane Abrahamian en de Dragon Warriors.

De tentoonstellingen lopen in elk geval tot en met zaterdag 26 maart en zijn te bezoeken op woensdag tot en met zaterdag van 12.00–17.00 uur


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties