Definitieve onderzoeksresultaten bekend over instorten deel tribune Goffertstadion

Van onze redactie
23 februari 2022

Uit het onderzoek naar het instorten van een deel van het bezoekersvak blijkt dat de belangrijkste oorzaak een te hoge belasting is door de springende mensenmassa op de voorste rijen. Daarnaast is er door een ontwerpfout minder bewapening toegepast. Het is deze combinatie die het bewuste tribuneonderdeel deed bezwijken.

Op 17 oktober 2021 is na afloop van de wedstrijd NEC – Vitesse een deel van het bezoekersvak van het Goffertstadion ingestort. Gemeente Nijmegen en NEC hebben direct een onafhankelijke en deskundige partij, Royal HaskoningDHV, gevraagd om onderzoek te doen naar dit incident.

Tijdens een persconferentie op woensdag 23 februari in het Goffertstadion zijn de definitieve resultaten van het onderzoek gepresenteerd. De primaire technische oorzaak van de instorting is een te hoge belasting. Het belastingeffect als gevolg van de springende mensenmassa op de voorste rijen was op het moment van instorting hoger dan waarvoor de tribune is ontworpen. 

Het Goffertstadion is ontworpen in overeenstemming met de norm die tijdens het ontwerp van het stadion gold, alleen is er tijdens de bouw te weinig wapening gebruikt (-14%). Op de tribune waren tijdens het incident op de voorste rijen ongeveer twee keer zoveel mensen aanwezig als er stoelen waren op het moment dat het nog een zittribune was. Door het springen van deze mensenmassa in combinatie met het tekort aan wapening (-14%) heeft de tribune het begeven. De huidige norm is niet berekend op de enorme krachten die vrij komen bij het springen van zoveel mensen bij elkaar en was tot nu toe nog een onbekend gegeven, ook voor experts. Daarom heeft de gemeente Nijmegen de resultaten van het onderzoek gedeeld met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

Herstelmaatregelen

Uit eerder onderzoek bleekt dat ook de overige tribunedelen dezelfde fout berekende wapening hebben. Royal HaskoningDHV heeft in opdracht van de gemeente Nijmegen en NEC herstelmaatregelen onderzocht. Het Goffertstadion is inmiddels bijna volledig versterkt met stalen strips. De tribunes voldoen hiermee aan de huidige normen voor nieuwbouw met strenge veiligheidseisen. Hierdoor is er weer op een veilige en verantwoorde wijze publiek welkom in het Goffertstadion.

Wethouder Velthuis: “Ik ben heel blij dat ons Goffertstadion weer enthousiast publiek kan ontvangen. En dat binnen zo’n korte periode. Ik prijs de samenwerking tussen de gemeente Nijmegen, ODRN, NEC en Royal HaskoningDHV om dit samen voor elkaar te krijgen.”


Dit bericht delen:

Advertenties