78e herdenking van het bombardement op Nijmegen

Lars Schwachöfer
22 februari 2022

Het is vandaag 78 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd door een bombardement, op 22 februari 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanmiddag vond de officiële herdenking, zonder publiek, plaats bij monument De Schommel op het Raadhuishof.

Op 22 februari 1944 werden omstreeks half twee de bewoners van de stad opgeschrikt door het luchtalarm. Geallieerde bommenwerpers vlogen over Nijmegen in de richting van Duitsland. Kort nadat het sein veilig gegeven was en mensen de straat weer opliepen, hoorde men nogmaals het geluid van vliegtuigmotoren naderen. Van de bijna 200 bommenwerpers die eerder overvlogen, keerden een handjevol vliegtuigen om en vlogen over Nijmegen terug naar Engeland. Niet veel later werd de Nijmeegse binnenstad getroffen door bijna 600 bommen. De binnenstad werd verwoest en stond nog drie dagen in brand.

Bij het bombardement, vandaag precies 78 jaar geleden, vielen zo'n 800 slachtoffers. Een precies aantal is nooit vastgesteld. Enkele duizenden raakten gewond.

Vanmiddag startte om 13.00 uur de officiële herdenking van het bombardement bij De Schommel op het Raadhuishof. De Schommel is een gedenkteken voor allen die tijdens of door het bombardement om het leven zijn gekomen. De herdenking was dit jaar opnieuw zonder publiek. Wel waren er enkele genodigden en belangstellenden. Om exact 13.28 uur luidden de kerkklokken en werd twee minuten stilte in acht genomen. Burgemeester Bruls legde de eerste krans namens de gehele Nijmeegse bevolking. De herdenking was live te volgen en terug te kijken op YouTube.


Dit bericht delen:

Advertenties