Lezing Thiemeloods over delicate herbestemming monumenten in Frankrijk

Kunst en cultuur
Van onze redactie
22 februari 2022

Ook in Frankrijk krijgen veel monumenten een nieuwe bestemming. Aan de hand van illustratieve voorbeelden maakt prof. dr. Nico Nelissen een ‘Tour de France’ langs allerlei typen monumenten verspreid over heel Frankrijk. 

De nieuwe bestemming geldt niet alleen voor de ‘oude monumenten’ uit het Gallo-Romeinse verleden en de Middeleeuwen, maar ook voor ‘jonge monumenten’ uit de 19de en 20ste eeuw.

In de lezing zullen we zien dat zowel kastelen, burchten, stadspoorten, kerken, kloosters, stadhuizen, paleizen, kazernes, fabrieken, manufacturen, entrepots en bijvoorbeeld kantoren een verrassende, en soms ook zeer originele, nieuwe bestemming hebben gekregen. Maar dat alles is niet zonder slag of stoot gegaan. In Frankrijk wordt namelijk (zeer) veel waarde gehecht aan het (originele) behoud van het cultureel erfgoed. Iedere wijziging van een monument als gevolg van een nieuw gebruik leidt vaak tot felle discussies. Met andere woorden: de herbestemming van monumenten is in Frankrijk een delicate kwestie. Wees ervan verzekerd dat in elk gesprek in Frankrijk de meningen verdeeld zijn over wat een ‘passende’ en ‘niet-passende’ herbestemming van een monument is. De ‘tocht langs herbestemde monumenten' helpt bij het aanscherpen van uw eigen oordeel.

Dinsdag 8 maart, 20.00 uur, lezing in het Nederlands over ‘Herbestemming van monumenten in Frankrijk: een delicate kwestie!’, Thiemeloods, Leemptstraat 34 in Bottendaal. Gratis voor leden Alliance Française, niet-leden betalen € 5,-. Inschrijving vooraf wenselijk in verband met de beschikbare ruimte. Aanmelding dient plaats te vinden via cursus.nijmegen@afpb.nl.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties