Open Dag Middelbaar Onderwijs Nijmegen

Van onze redactie
20 februari 2022

Leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs staan voor de keuze van een middelbare school. Dan wil je als leerling en ouders wel weten waaruit je kunt kiezen. Op 6 maart moet de keuze gemaakt zijn.

Door de coronabeperkingen bleef het vorig jaar vooral bij een digitale kennismaking. De versoepelingen maken dit jaar weer iets meer mogelijk. Er werden hier en daar al wat proeflesjes gegeven en ook de komende week kunnen leerlingen zich her der nog intekenen voor fysieke rondleidingen.
Vorige week hoorde het middelbaar onderwijs dat er op de Open Dag toch meer mogelijk was dan eerder gedacht. Vooral de Open Dag is belangrijk in het keuzeproces. Je proeft de sfeer in het gebouw, hoort en ziet hoe het onderwijs gegeven wordt en kunt kennismaken met de docenten. Je brengt toch gauw 4 tot 6 jaar van je leventje door op zo`n school en dan is het `thuisgevoel` erg belangrijk. Nieuws uit Nijmegen maakte zaterdag een keuze uit het grote aanbod.

Op de Stedelijke Scholengemeenschap (SSgN) voor mavo, havo en vwo, is het om tien uur nog vrij rustig. Docenten, medewerkers en rondleidende leerlingen gehuld in T-shirt met de opdruk `crew` wachten af wat er komen gaat. Een half uur later is er op het parkeerterrein geen plekje meer te vinden.
Leerlingen vergezeld met één ouder kunnen de school door. Voor andere volwassenen staat er `coffee to go` klaar in de aula.

Er is veel te zien en te doen. Op het podium en het muzieklokaal kun je niet alleen luisteren naar muziek maar ook zelf aan de slag. Een nog witte muur wordt onder deskundige leiding en toeziend oog van een kunstdocente voorzien van een `fruitige` muurschildering, terwijl ze tegelijkertijd uitlegt wat er op teken- en schildergebied zoal te beleven valt. In het multi-medialokaal mag je zelf met de Apples aan de slag. In de theaterzaal voeren leerlingen doorlopend zelfbedachte toneelstukjes op.

In de natuurkunde- en scheikundelokalen staan de proefopstellingen klaar en de dapperen kunnen aan levende lijve ervaren wat statische elektriciteit met je haren doet en dat zeepbellen in je handen zo maar kunnen ontploffen. In het ECO-SCHOOL-lokaal wordt verteld wat het ecoteam op milieugebied allemaal doet. Door middel van een `watertafel` zien de toeschouwers wat een hoge waterstand vroeger met de Waalkade deed, met welke maatregelen je de kracht van water kunt reguleren en hoe je thuis de eigen waterhuishouding milieubewust kunt beheren.

Bij geschiedenis vertelt een heuse Romeinse soldaat in complete wapenuitrusting over zijn leven in het oude Noviomagus. Bij aardrijkskunde worden bezoekers met kaartopdrachten aan het werk gezet. Bij Frans, Duits en Engels ontdekken toekomstige leerlingen dat ze eigenlijk al best veel woordjes in een andere taal kennen.

In heel wat rustige hoekjes worden vragen beantwoord over topsportonderwijs, talentontwikkeling, leerlingbegeleiding, internationale uitwisselingen en vooral over de meerjarige brugperiode, waarbij kinderen meer tijd krijgen om de definitieve niveaukeuze twee of drie jaar uit te stellen.

In elk lokaal liggen uiteraard de lesboeken uitgestald. Een enkele ouder bladert er wat in. Voor de kids is er te veel te zien en te beleven.

Bij het kleinschalige Yuverta het vroegere Helicon, vmbo en Groen Lyceum, wordt iedereen bij de ingang van harte welkom geheten door de directeur in eigen persoon. De school hanteert op deze Open Dag een tijdslot waardoor er geen lange rijen wachtenden ontstaan.

De Open Dag speelt zich vooral op het uitgestrekte buitenterrein af. Logisch, want als toekomstig leerling moet je wel iets met de natuur hebben en niet bang zijn dat je vieze handen krijgt.
Respect voor de natuur en de omgeving blijkt al als je de keurig onderhouden stallen, kassen, en groene ruimte ziet. Yuverta kreeg als eerste school in Nijmegen de Groene Wimpel als ECO-School.

Het is vooral een doe-school, waarin leerlingen kennismaken met talloze beroepen in de groene ruimte, dierenwelzijn en milieubeheer en -techniek. Dat doen ze op school, tijdens stages en via het onderhoud van het Goffertpark.
Het Groen Lyceum is gericht op praktisch ingestelde Havoleerlingen. In zes jaar tijd halen ze versneld een vmbo-t (mavo) diploma plus een niveau-4 mbo diploma, waarmee ze kunnen doorstromen naar het Hoger Beroeps Onderwijs


Dit bericht delen:

Advertenties