Ontdekken in de voorjaarsvakantie bij het muZIEum

MuZIEum
Van onze redactie
19 februari 2022

Vrije tijd, iedereen houdt ervan en iedereen geeft er op een andere manier invulling aan. De één sport, de ander leest een boek en wéér een ander schildert. Vele soorten en smaken dus, maar hoe doe je al deze dingen als je blind of slechtziend bent? Kom het ontdekken tijdens de voorjaarsvakantie in het muZIEum. Onze ervaringsdeskundigen vertellen je er alles over!

Naar de bioscoop in het pikkedonker
Kan iemand die blind of slechtziend is een film kijken in de bioscoop? Want hoe vindt iemand de juiste stoel en hoe ‘kijkt’ diegene naar de film? Het antwoord op de vraag: natuurlijk kunnen blinden en slechtzienden naar de bioscoop. Tegenwoordig zijn er handige tools, zoals audiodescriptie, zodat ook zij de film kunnen zien. Hoe dat werkt? Ontdek het in de vernieuwde donkerbeleving “Een dag uit het leven van …".

Slechtziend sporten, lukt dat?
Ga op expeditie in Nijmegen en stap voor even in de schoenen van één van onze slechtziende gidsen. Hoe zie jij Nijmegen als je niet meer goed ziet en hoe is het om te sporten als je weinig zicht hebt? Ervaar het tijdens Expeditie ribbelroute.

Fotoserie ‘the CONTACT’
George Kabel raakt rond zijn 30ste levensjaar blind door het Usher-syndroom. Kabel stelde zich lange tijd de vraag hoe het non-verbale contact tussen hem en voorbijgangers op straat eruitziet. Wanneer je kunt zien maak je uiteraard snel oogcontact met anderen. Sinds George blind is geworden, is daarmee niet alleen zijn zicht maar ook de beleving op straat veranderd. 

Voor de fotoserie ‘the CONTACT’ werkte Kabel samen met fotograaf Dré Didderiëns. De foto’s in deze serie illustreren op pakkende wijze dat niet alleen de wereld voor Kabel verandert, maar ook hoe de mensen om hem heen veranderen.

MIJN geZICHT
Bewonder en beluister twintig portretten en verhalen van slechtzienden in de tentoonstelling MIJN geZICHT. Met deze serie dubbelportretten, het gewone portret en een portret hoe zij zichzelf zien, brengt fotograaf Murk Schaafsma een veelgestelde vraag in beeld: "Maar wat zie je dan?"

Hiermee hoopt hij aan te zetten tot dialoog tussen slechtzienden en zienden. Een stuk onbegrip wegnemen want, hoe vanzelfsprekend de wereld eruitziet voor zienden, is dat anders voor blinden en slechtzienden.


Dit bericht delen:

Advertenties