Gezocht: ‘Kamers met Aandacht’ voor jongeren in uw buurt

Jongeren
Van onze redactie
12 februari 2022

Weet je nog, het moment dat jij uit huis ging? Waarschijnlijk kreeg je hulp van je ouders, vrienden of familie en waren zij er als het even niet meezat. Als het even niet lekker ging, of je had een vraag over hoe lang de piepers ook alweer moesten koken, of hoe je de was precies moest scheiden zodat wit niet roze werd. Maar wat nou als dat sociale vangnet er niet is en jongeren geen vertrouwde plek hebben om op terug te vallen? 

Stichting Kamers met Aandacht is in jouw buurt op zoek naar kamers voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten of dak- of thuisloos zijn, en nog net niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. Zij zoeken samen met de gemeente en (jeugd)zorgaanbieders kamers in de particuliere sector. 

Een beetje aandacht voor elkaar
Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Of dat nu een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande, bij een ouder echtpaar thuis of een kamer boven een winkel of in een studentenhuis is.

De jongere krijgt begeleiding van de betrokken hulpverlener en met een beetje persoonlijke aandacht in zijn/haar woonomgeving bouwt hij of zij een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. De persoonlijke aandacht kan komen van de verhuurder en/of van inwonende huisgenoten. De jongeren zijn op hun beurt ook bereid om een wederdienst te doen. Bijvoorbeeld een klusje in huis, even oppassen, de hond uitlaten of boodschappen halen. Zo ontstaat er voor beiden een win-winsituatie.

Zorgvuldige match 
De verhuurder en de jongere worden zorgvuldig gematcht. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel ‘aandacht’ hij of zij wil bieden en overlegt op welke wijze dit gebeurt. De jongeren om wie het gaat kunnen de huur maandelijks voldoen, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat. De bedoeling is dat zij, na een periode van aandacht van een verhuurder en ambulante begeleiding van een zorgaanbieder, voldoende vaardigheden en netwerk hebben om helemaal zelfstandig te wonen. 

Informatiebijeenkomst
Kamers met Aandacht organiseert iedere maand een online informatiebijeenkomst van 19.00 uur tot 20.00 uur voor mensen die interesse hebben in het verhuren van een kamer aan een jongere. Tijdens de online informatiebijeenkomst krijgt men uitleg over welke jongeren het gaat en wat de werkwijze is van Kamers met Aandacht. Men krijgt informatie over helpende wet- & regelgeving en een verhuurder zal haar persoonlijke ervaringen delen. Daarnaast is er ruimte voor het stellen van vragen. Deelname is mogelijk voor iedereen die thuis een kamer over heeft, in zowel huur- als koopwoningen, zonder dat men toeslagen kwijtraakt. 

Wilt u deelnemen of aandacht schenken aan dit initiatief? 

Kijk dan voor meer informatie op kamersmetaandacht.nl of neem contact op via info@kamersmetaandacht.nl / tel. 06-11134685.


Dit bericht delen:

Advertenties