Lezing Chris van Weel: 50x Jozef Israëls - Fotogravures uit familiebezit

Kunst en cultuur
Van onze redactie
12 februari 2022

Op zaterdag 19 februari zal prof. dr. Chris van Weel ein het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis van 12.00 tot 13.00 uur een lezing geven over zijn betovergrootvader Jozef Israëls. Israëls wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van Nederland.

Met name de werken, die de vele gezichten van ‘het gewone’ leven’ belichten, hebben hem wereldberoemd gemaakt. Strandgezichten, visserstaferelen of verbeeldingen van Joodse thematiek, zijn genres die onlosmakelijk met zijn schilderijen verbonden zijn.

In 1904 werd Israëls’ tachtigste verjaardag zo uitbundig gevierd, dat het bijna een  nationale feestdag leek. Ter gelegenheid hiervan, ontving hij die dag een map met vijftig gravures van zijn meest beroemde werken, uitgegeven door de Nijmeegse drukkerij De Gebroeders E. & M. Cohen. Eén versie van deze map is nu in het bezit van van Weel en wordt tot 3 april in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis tentoongesteld.

Tijdens de lezing, zal van Weel uitvoerig ingaan op deze gravures en het leven van de schilder, waar hij als nazaat en expert een prachtig beeld van zal schetsen.

De lezing zal plaatsvinden op zaterdag 19 februari 2022 van 12.00 tot 13.00, in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan de Mariënburg. U kunt zich aanmelden via de website. Entree is gratis.

Meer weten?

Kijk hier of volg op Instagram, Facebook, LinkedIn & YouTube.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties