Nieuwe mini-tentoonstelling in Museum Het Valkhof: 'Zwerfgoed'

Kunst
Van onze redactie
11 februari 2022

Radboud Erfgoed presenteert de mini-tentoonstelling Zwerfgoed in Museum Het Valkhof. In de kelder van het museum richt Radboud Universiteit een speciale ladekast met collectiestukken in. 

Het thema van de eerste ladekast is boeken. In de gelaagdheid van de kast ontdekken bezoekers de veelzijdigheid van de universitaire boekcollectie: van decoratieve illustraties en beroemde werken tot onontdekte schatten. In een van de lades ligt ook het Doeboeck ter leering ende vermaeck. Alles in dit doeboek komt uit de honderden jaren oude boeken en prenten uit de collectie van de Nijmeegse universiteit.

In de depots van de Radboud Universiteit staan maar liefst vijf kilometer bijzondere boeken: kinderboeken uit het begin van de twintigste eeuw en middeleeuwse kruidenencyclopedieën, oude atlassen en bouw-instructies voor preekstoelen, kleurrijke platenboeken vol kostuums en interieurs en boeken met gortdroge wetten en stadsrechten. De selectie in deze kast laat iets zien van deze veelzijdige en boeiende collectie.

De vier thema’s laten zien hoe decoratief illustraties en boekomslagen zijn, hoe mooi de meest verschillende dieren zijn afgebeeld, dat de mens in al zijn verscheidenheid een geliefd onderwerp is, en hoe er al eeuwenlang boeken voor kinderen zijn gemaakt (en wat daar dan instaat). Daaronder zijn beroemde boeken en werk van bekende kunstenaars (zoals het vlinderboek en Vogelvreugd) en ook minder bekende schatten, zoals de met sierpapier gekafte werkjes.

Doeboeck van Sophie Reinders en Katinka Polderman
Bovendien is er een nieuw boek te zien: Zwerfgoed. Historisch letterkundige Sophie Reinders en cabaretier Katinka Polderman sloten zich in de zomer van 2021 op in het depot. In opdracht van Erfgoedfestival Gelderland en Radboud Erfgoed maakten ze een doeboek voor volwassenen ter leering ende vermaeck. Ze geven daarmee een nieuwe vorm en betekenis aan het genre van het doeboek (dat op zichzelf ook al een hele geschiedenis kent).

Zwerfgoed | Nu te zien t/m 1 maart 2022. Met dank aan Sophie Reinders, Katinka Polderman, Radboud Erfgoed en Erfgoedfestival Gelderland.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024