International Short Film Festival Nijmegen 'Go Short' maakt zich op voor 14e festivaleditie

Kunst
Van onze redactie
11 februari 2022

Nu de coronamaatregelen steeds meer ruimte bieden stevent Go Short na twee online edities af op een hybride festival. De 14e editie van het filmfestival, waarin de selectie van de allerbeste korte films uit Europa en heel veel nieuw filmtalent centraal staat, zal huisvesten in de zalen van LUX in Nijmegen. De digitale zaal blijft van 1 tot en met 20 april geopend voor On Demand films en veel verdiepende content. 

Naast de beste, recente films kiest Go Short elk jaar een aantal programma’s die extra in de spotlight komen te staan. Deze In Focus-programma’s bestaan uit uitgelichte makers, actuele, maatschappelijke thema’s en een land in focus. Go Short maakt alvast de drie belangrijkste bekend.  

In Focus: Germany 
Traditiegetrouw stelt Go Short iedere editie één Europees land centraal. Dit jaar blijft Go Short dicht bij huis en reist het festival af naar het oosten in de zoektocht naar korte films: Duitsland. 

Duitsland is een land met een rijke filmhistorie en enorm veel talentvolle filmmakers. Door het grote aanbod aan goede films was het eenvoudig om kwaliteit te vinden, maar lastig om tot een afgebakende selectie te komen. Toch is het de programmeurs van Go Short gelukt om een gevarieerd programma samen te stellen. Zo wordt onder andere de Duitse Gegenkultur opgezocht, duikt Go Short in het Berlijnse stadsleven en de slapeloosheid die daarbij komt kijken en wordt er ook een beroep gedaan op de beste komedies die Duitsland te bieden heeft.  

In Focus: Out-Of-Office 
Het tweede In Focus-programma dat Go Short bekendmaakt heeft alles te maken met werk. De films die in dit programma worden getoond, stellen allerlei verschillende manieren van werken aan de kaak. Zo wordt er gekeken naar de nieuwe manier van werken waarbij programma’s als Teams en Zoom hebben laten zien dat fysieke aanwezigheid geen absolute noodzaak is. Dit programma bevat serieuze thema’s waarin het kapitalisme op een maatschappijkritische manier onder de loep worden genomen, besteedt Go Short aandacht aan de veelvoorkomende burn-out, maar is er ook plaats voor een luchtig komediegenre in de vorm van absurdistische kantoorhumor. Dit gevarieerde programma daagt de kijker uit om na te denken over wat werk anno 2022 inhoudt, en zal te zien zijn op de 14e editie van Go Short onder de allesomvattende titel Out-Of-Office. 

In Focus: Artist in Residence - Total Refusal 
Een pseudo-Marxistische mediaguerrilla: zo noemt Total Refusal zich. Dit Weense collectief neemt de populaire game-industrie op de hak en maakt in het kader van tegencultuur korte films en interactieve kunst in al bestaande games. Met hun kunst bekritiseren zij de verhalen die verteld worden in met name gewelddadige spellen. Hun eerdere vertoningen op Go Short waren Operation Janewalk (2018) en How to Disappear (2020).  

Ze verblijven deze editie in het Besiendershuis. Hier zal een deel van hun expositie te zien zijn. Deze expositie reist door de hele stad en zal ook plaatsvinden in de Paraplufabriek – in samenwerking met Platform P-OST – en in Galerie Singular-Art aan de Waalkade. In samenwerking met Oddstream ontwikkelen Sjef van Beers en Ibo Ibelings een route die de locaties aan elkaar verbindt. 

Outside the Bubble 
De campagne van Go Short gaat van start onder de noemer Outside the Bubble. Go Short stimuleert namelijk met een uitdagend en divers programma de bezoeker om het onbekende op te zoeken en buiten de eigen bekende bubbel te treden.  

Dit was nog maar een tipje van de sluier; er komt nog veel meer aan. Houd daarom in de tussentijd de website en sociale kanalen in de gaten. 


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties