Bijna 200.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal opgehaald in 2021

Van onze redactie
10 februari 2022

Van juli 2021 t/m december 2021 startten gemeenten in de Dar-regio op verschillende momenten met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal. En met succes! Inwoners van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen leverden in 2021 samen bijna 200.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal in. Dit wordt allemaal gebruikt als grondstof.

De gemeente Nijmegen startte in september 2021 met een proef bij 11 kinderdagverblijven. Ook hier wordt veel gebruik van gemaakt. In gemeente Nijmegen haalde Dar namelijk ruim 40.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal op. Samen met de gemeente is Dar dan ook in gesprek om deze proef verder uit te breiden. De verwachting is dat er medio 2022 in de hele gemeente Nijmegen luiercontainers komen te staan. De plannen hiervoor komen februari/maart ter inzage in de gemeenteraad.

Minder restafval, meer grondstoffen
Door luiers en incontinentiemateriaal apart weg te brengen, houden bewoners minder restafval over. Daarnaast zorgt het voor meer grondstoffen. Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win-situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!


Dit bericht delen:

Advertenties