Nostalgische beelden uit Nijmegen in Een Oogje op Gelderland

Geschiedenis
Van onze redactie
9 februari 2022

Het nieuwe tv-programma Een Oogje op Gelderland is van start. Op marktpleinen, in straten of bij bijzondere panden worden de historische filmbeelden van soms wel 100 jaar oud afgespeeld op een groot beeldscherm dat achterop een busje staat. Wat voor gevoel roept het op bij voorbijgangers uit Nijmegen? Je ziet het maandag 14 februari om 17.20 uur op TV Gelderland.

In het historische centrum van Nijmegen bij de Waag kijken toeschouwers met veel plezier naar de filmbeelden van Een Oogje op Gelderland. Die gaan ruim 100 jaar terug in de tijd, zoals van een katholieke processie in 1917 die naar het Mgr. Hamermonument leidt. Ook tonen de beelden hoe de stad er in 1924 uitzag. Het onvermijdelijke Valkhof ontbreekt uiteraard niet. De Waalbrug is heel vaak gefilmd, onder meer door een filmploeg van de geallieerde troepen. Te zien is hoe de brug is achtergelaten door de terugtrekkende Duitsers. Maar er zijn ook beelden van de stad die herrijst en nieuwe woonwijken bouwt. Hettie Peterse, gemeentelijke cultuurhistoricus, geeft een toelichting bij de filmfragmenten.

Samenwerking
Een Oogje op Gelderland
 is een productie van Beeldland en is in nauwe samenwerking met Eye Filmmuseum en met Omroep Gelderland gerealiseerd. De meeste filmfragmenten komen uit het archief van Eye Filmmuseum, maar er is ook materiaal afkomstig van Audiovisueel Archief Gelderland, instituut Beeld en Geluid en de online filmbank Open Beelden.
Een Oogje op Gelderland is iedere maandag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland. Aflevering terugkijken? Dat kan via Uitzending Gemist. 


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties