Lezingenreeks over romans van Esther Gerritsen

Van onze redactie
7 februari 2022

Dit jaar wordt de van oorsprong Nijmeegse toneelauteur, columnist en schrijver Esther Gerritsen vijftig jaar. Daarom organiseren de Bibliotheek Gelderland Zuid en de Masteropleiding Letteren van de Radboud Universiteit een reeks van zes lezingen over haar romans.

De lezingen vinden plaats in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen. Onder andere Jos Joosten, Peter Nissen en Esther Op de Beek gaan dieper in op de betekenis van de verhalen. Dit zijn vaak indringende psychologische portretten van personages in bijzondere situaties.

In de afgelopen twee decennia groeide Esther Gerritsen uit tot een van de meest vooraanstaande Nederlandse auteurs. Haar boeken worden regelmatig herdrukt en zijn vertaald in onder meer Frans, Duits en Engels. Gerritsen schreef in 2016 het Boekenweekgeschenk Broer. Voor de Volkskrant en de VPRO-gids schreef ze columns. Vier van haar boeken stonden op de nominatielijst van de Libris Literatuurprijs. In 2014 werd haar de Frans Kellendonkprijs toegekend voor haar gehele oeuvre.

Bejaard geluk
Op zes woensdagen tussen 16 februari en 1 juni gaan Nederlandse letterkundigen dieper in op de romans van Gerritsen. De lezingen vinden van 19.00 tot 20.45 uur plaats op het Verhalenplein in Bibliotheek De Mariënburg. Universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde Esther Op de Beek verzorgt de aftrap op woensdag 16 februari. Zij bespreekt de debuutroman van Gerritsen Tussen een persoon (2002). De roman gaat over een neurotische, jonge vrouw die verlangt naar ‘bejaard geluk’. Aan de hand van de roman verkent Op de Beek de relatie tussen geluk, faalangst, liefde en literatuur. Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit, verzorgt de laatste lezing op 1 juni over Gerritsens meest recente roman, De terugkeer (2020). Losse kaarten kosten voor bibliotheekleden en studenten € 5,-, overige bezoekers betalen € 7,50. Er is ook een passe-partout voor alle lezingen verkrijgbaar voor € 25/€37,50. Kijk voor een overzicht van de lezingen en ticketverkoop op www.obgz.nl/letterenindestad.


Dit bericht delen:

Advertenties