Een aanslag op de gehate Nijmeegse NSB-politiecommissaris Van Dijk. Hoe Nijmegenaren Joden te hulp schoten. De moord op een Duitse militair in het Kronenburgerpark.
Zo maar een greep uit de nieuwe bundel Vervolging, verzet en repressie in Nijmegen, 1933-1944: bijzondere daden van Nijmegenaren in oorlogstijd, onder redactie van historici Henk Termeer & Jan Brauer. Nu verkrijgbaar bij boekhandel Roelants.
De bundel is een initiatief van het 4 en 5 mei Comité Nijmegen en de Nijmeegse historische vereniging Numaga. Het boek bevat zeven verhalen, eerder uitgebracht in de jaarboeken en het Nijmeegs Katern van de historische vereniging. De verhalen “beschrijven de daden van bijzondere mensen in uitzonderlijk repressieve tijden, in het Nijmegen voor en tijdens WO2”, schrijven Numaga-voorzitter Theo Engelen en 4 en 5 mei Comité-voorzitter Piet Timmermans in hun voorwoord.
Historische daden met actuele gevolgen
Een bundel dus over Nijmegenaren, en hun bijzondere daden. Een aantal van die daden kwamen dankzij de oorspronkelijke publicaties boven water. Dat leidde de afgelopen jaren tot een eerbetoon van deze lokale helden, op initiatief van het stedelijk 4 en 5 mei comité en ondersteund door de gemeente Nijmegen. Zo werd er vorig jaar kort voor de kranslegging op 4 mei een reportage over de hulpvaardige familie Creuzberg uitgezonden op lokale media. En zo krijgt rabbijn Salomons een ereteken op het centraal station in Nijmegen, onder meer vanwege zijn steun aan Joodse vluchtelingen die voor de oorlog vanuit Duitsland per trein in Nijmegen aankwamen.
Vervolging, verzet en repressie in Nijmegen, 1933-1945
Redactie: Henk Termee & Jan Brauer
Auteurs: Jan Brauer, Lennert Savenije, Anneke Nolet, Joost Rosendaal, Henk Termeer
Nijmegen, 2022, Uitgeverij Roelants