CWZ zamelt plastic flesjes in voor Vrienden van CWZ

Van onze redactie
28 januari 2022

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is vanaf vandaag een vrijwillig innamepunt voor kleine plastic flesjes. Hiermee levert CWZ niet alleen een positieve bijdrage aan het milieu, de opbrengst gaat naar stichting Vrienden van CWZ om nóg meer voorzieningen, geschenken en activiteiten te realiseren voor patiënten. Een win-win situatie dus! Patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen de plastic flesjes inleveren bij een van de twee grote inzamelingsflessen in de binnentuin. 

Dagelijks ziet Twan Joosten, adviseur duurzaamheid, flessen in de prullenbak verdwijnen: 'In coronatijd verkoopt het restaurant tussen de 600 en 1000 flessen frisdrank per week aan patiënten en medewerkers.' Ook Wesley Rabelink, hoofd horeca, herkent deze situatie: 'Die plastic flessen belanden in de algemene prullenbakken.' Sinds 1 juli wordt statiegeld op kleine plastic flesjes geheven. Een belangrijke stap om deze grondstoffen steeds beter te hergebruiken.

Verduurzamen van de zorg

Ilona Tijssen, adviseur milieu en duurzaamheid, vertelt dat deze weggegooide flessen voorheen samen met het restafval bij de afvalverwerker eindigden in de verbrandingsoven: 'Door de flessen gescheiden in te zamelen, kunnen deze voor 80-90% gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Op die manier krijgen de lege flessen een tweede leven.' Twan geeft aan dat daarnaast het gebruik van deze gerecyclede materialen de CO2- en watervoetafdruk van nieuwe producten verlaagd: 'Het inleveren van de flessen bij het innamepunt is een laagdrempelige manier om zelf een steentje bij te dragen aan het verduurzamen van ons ziekenhuis.'

Donatie aan Vrienden van CWZ

Het statiegeld van de ingezamelde flesjes wordt gedoneerd aan Vrienden van CWZ. Met deze donatie ontstaan nieuwe mogelijkheden om de patiënt net dat beetje extra aandacht te bieden en een prettige omgeving te creëren. Joost Engel, bestuurslid van Vrienden van CWZ, vertelt dat hij afgelopen maanden dagelijks een flesje heeft verzameld en zo liggen er nu al vijftig klaar voor inlevering onder het motto ‘alle kleintjes helpen Vrienden van CWZ’. Ook ziet hij het innamepunt als een manier om een bijdrage te leveren aan een stukje duurzaamheid binnen CWZ.

Vrienden van CWZ

Vrienden van CWZ zet zich in voor het welzijn van patiënten en zorgt voor net dat beetje extra aandacht. Ze realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Meer weten over de stichting en gerealiseerde doelen? Kijk op de website of volg de stichting via Facebook of LinkedIn.


Dit bericht delen:

Advertenties