Lezing: ‘Keizers, kruisvaarders en sultans: de Hagia Sophia in Istanbul’

Van onze redactie
26 januari 2022

Op dinsdag 8 februari zal dr. Mariëtte Verhoeven, onderzoeker bij de afdeling Kunstgeschiedenis en het Radboud Institute for Culture and History van de Radboud Universiteit, spreken over de Hagia Sophia in Istanbul en hoe een aantal historische gebeurtenissen van invloed zijn geweest op de hedendaagse moskee.

De wereldberoemde Hagia Sophia, gebouwd in de zesde eeuw door keizer Justinianus, domineert nog altijd de skyline van Istanbul, het voormalige Constantinopel. Het immense en unieke gebouw onderging ingrijpende transformaties gedurende de bijna vijftien eeuwen van zijn bestaan. Byzantijnse keizers, kruisvaarders en sultans eigenden zich het gebouw toe en lieten gebruikssporen achter. In 1934 werd de Hagia Sophia een museum waarin zowel de christelijke als islamitische geschiedenis werd getoond. In 2020 kreeg het gebouw weer een religieuze functie en werd het opnieuw als moskee in gebruik genomen.

Kunsthistorica Mariëtte Verhoeven bespreekt en illustreert vanuit het perspectief van transformatie en continuïteit in de geschiedenis van de Hagia Sophia. Daarbij legt zij de focus op de zichtbare gevolgen die een aantal cruciale gebeurtenissen, zoals het iconoclasme, de verovering door de kruisvaarders in 1204 en door de Ottomanen in 1453, had op zowel het in- als het exterieur van de kerk en op het liturgische gebruik ervan.

Praktische informatie:

Datum: dinsdag 8 februari 2022, 19.00 – 19.30 Inloop, 19.30 – 20.30 Lezing en vragen

Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het fysiek of online bijwonen van de lezing. Het tonen van een coronatoegangsbewijs is verplicht (via Coronacheck-app of geprinte QR-code).

Locatie: Elinor Ostromgebouw, eerste verdieping, zaal EOS N 01.150, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen. De lezing zal tevens gratis online te volgen zijn via Zoom.

Entree:
Normaal: 5 euro.
Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card).
Studenten en scholieren gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op de website).
Via Zoom: gratis.

De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.


Dit bericht delen:

Advertenties