Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling 28, 29 en 30 januari

Natuur
Van onze redactie
25 januari 2022

De Vogelbescherming roept op: “Tel op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen over uw tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hun schikt. Meedoen is leuk en gemakkelijk, en met uw telgegevens helpt u ons de vogels te beschermen."

Doe alvast mee en meld u aan!


In januari 2021 telden bijna 200.000 mensen meer dan 2.750.000 vogels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Een nieuw telrecord! Telt u in 2022 ook mee? Meld u dan nu alvast aan voor de voorpret en handige tips in de speciale Tuinvogeltelling e-mails. Dan heeft u straks zoveel mogelijk vogels in uw tuin. U ontvangt in de aanloop naar de Tuinvogeltelling regelmatig gratis e-mails. Als er tussentijds of na afloop iets bijzonders te melden is, dan houdt de Vogelbescherming u natuurlijk op de hoogte.

Iedere vogel telt!


De Vogelbescherming meldt verder: "De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Wij combineren deze met andere tellingen. Zo zien we hoe de vogels in onze tuinen zich ontwikkelen, en kunnen we ze beter helpen en beschermen. IN de afgelopen jaren is 70 % van de insecten verdwenen. Wat is daarvan de invloed op tuinvogels? Ook in de natuur heerst de vogelgriep, treft die ook de vogels in uw tuin?

Tips en wetenswaardig:

 

  • Twitter mee over de Tuinvogeltelling: #tuinvogeltelling en deel uw telling!
  • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
  • U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
  • Op de pagina Tuinvogels vindt u een overzicht van de 25 meest voorkomende tuinvogels.
  • Tellen vanaf uw balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar u mag tellen vanaf uw balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van uw ’telgrens’ en overleg eventueel met uw buren om dubbeltellingen te voorkomen.
  • Er is gratis lesmateriaal beschikbaar voor scholen, kinderboerderijen en kinderdagverblijven.

Meldt u zich hier aan of download de gratis app."


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties