Zwijgende meerderheid demonstreert voor centraal station

Lars Schwachöfer
23 januari 2022

Vanmiddag verzamelden zo'n 15 mensen zich voor het centraal station. Zij wilden steun betuigen aan de beroepsgroepen die zich al twee jaar inzetten om Nederland door de coronapandemie te loodsen.

De demonstratie is een initiatief van de zwijgende meerderheid. Organisator Hugo Schel laat weten dat de groep niet autmatisch blij zijn met de coronamaatregelen. De een is tegen, de ander is voor, maar de zwijgende meerderheid doet zijn best om zich aan de maatregelen te houden. En het kenmerk van een zwijgende meerderheid is dat je ze doorgaans niet hoort. Vandaag willen zij toch hun stem op een positieve manier laten horen, door met een spandoek voor het station te staan. Hoewel er niet veel mensen kwamen deelnemen, wat ook niet de bedoeling was van de demonstratie, werd de boodschap goed overgedragen op voorbijgangers. De verwachtte 20 personen werd net niet gehaald.

''Wij - De Zwijgende Meerderheid - gaan onze stem laten horen omdat wij pal staan achter onze zorgmedewerkers, huisartsen, burgemeesters, journalisten, politieagenten, brandweermensen, ambulancemedewerkers, wetenschappers, politici, uitvaartmedewerkers, en alle mensen van de GGD die proberen de soms onmogelijke opdracht van de overheid zo goed mogelijk uit te voeren'', meldt de organisatie.

De zwijgende meerderheid is tegen de verharding in de samenleving. Ze staan niet persé achter het coronabeleid, maar zijn wel tegen intimidatie en geweld tegen onder andere de zorg, politie en journalistiek. En zo gaven de aanwezigen vanmiddag ook een luid applaus voor deze beroepsgroepen. ''Wij voelen ons solidair met deze mensen maar ook met de mensen waarvan de behandeling in het ziekenhuis (alweer) uitgesteld moet worden zonder dat ze weten wanneer ze dan wel geholpen kunnen worden. Daarnaast willen wij stilstaan bij al die mensen die door corona zijn overleden en ons medeleven tonen aan hun nabestaanden.''

Voor het spandoek werden kaarsen aangestoken voor de mensen die door corona zijn overleden en in de vorm van een hart geplaatst. Na enige tijd verlieten de ongeveer 15 tot 20 aanwezigen, die vanaf meerdere plekken uit Gelderland naar het station gekomen waren, het stationsplein. Op het applaus na, verliep de demonstratie met weinig geluid. Dat is ook een van de kenmerken van de groep. Zij willen laten zien dat demonstreren ook op een rustige, positieve en geweldloze manier kan, zonder geschreeuw, toespraken of een protestmars.


Dit bericht delen:

Advertenties