Einde Marikenloop, maar twee nieuwe evenementen

Van onze redactie
20 januari 2022

De Stichting Zevenheuvelenloop organiseert dit jaar twee nieuwe evenementen: De Zevenheuvelentrail op zaterdag 14 mei en de Zevenheuvelenhike op zondag 15 mei. Bij de trail bedwingen hardlopers de heuvels en onverharde paden in de omgeving van Nijmegen. Ook bij de hike genieten wandelaars van de uitdagende hoogteverschillen en smalle bospaadjes. Na 17 edities verdwijnt de Marikenloop van de kalender.

De Zevenheuvelentrail is de zwaarste trailrun van Nederland. De vele hoogtemeters, steile beklimmingen en onverharde bospaden maken de trail een uitdaging voor iedere hardloper. Lopers kunnen kiezen uit 7, 14, 21, 28 én 42 kilometer. Alle afstanden zijn uitstekend uitgepijld en onderweg zijn verschillende posten met drank en snacks ingericht. In Park Brakkenstein wacht een finishfestival met foodtrucks, barretjes en een DJ.

Marathon

De marathon-afstand is de eerste marathon die de Stichting Zevenheuvelenloop organiseert. De 42-kilometer lange trail telt maar liefst 967 hoogtemeters. De marathon-lopers lopen via Dekkerswald en De But naar het uitdagende Landgoed van Jurgens. Hierna maken ze de oversteek naar de Duivelsberg, waar de hoogtemeters elkaar snel opvolgen tot aan de Leemkuil. De kleurrijke wereld van Museumpark Orientalis zorgt voor afleiding tijdens de laatste loodjes voor de finish in Park Brakkenstein.

Eerste hike van Nederland

De Zevenheuvelenhike is voor iedereen die van wandelen en een uitdaging houdt en die iets nieuws wil proberen. De Zevenheuvelenhike is de eerste hike van Nederland en biedt een verbreding van het evenementenaanbod van de Stichting Zevenheuvelenloop. Het verschil met een wandeltocht is dat de hike een lange tocht is door de natuur over moeilijk begaanbare paden. Deelnemers komen veel smalle bospaadjes en heuvelachtig terrein tegen. Een goede voorbereiding is daarom aan te raden. Hikers kunnen kiezen uit afstanden van 7, 14, 21 en 28 kilometer.

Alexander Vandevelde, directeur Stichting Zevenheuvelenloop: “Met de Zevenheuvelenhike richten we ons op een nieuwe doelgroep zodat we nog meer mensen in beweging krijgen. Sinds het begin van de coronacrisis stijgt wandelen sterk in populariteit. Met de Zevenheuvelenhike bieden we iedereen een mooi doel om naar toe te werken. Deelname aan de hike is een echte uitdaging en deelnemers hebben gegarandeerd vermoeide benen na een dag hiken op de trails.”

17 edities van de Marikenloop

De Marikenloop vindt dit jaar niet meer plaats. Na 17 edities is het doel van de Marikenloop bereikt. De grootste ladiesrun van Nederland begon in 2003 om vrouwen een eigen hardloopwedstrijd te bieden. In die tijd deden vrouwen nog niet altijd graag mee aan gemengde hardloopevenementen. Door de jaren heen groeide de Marikenloop uit tot de grootste en bekendste ladiesrun van Nederland. Aan de tiende editie deed een recordaantal van ruim 12.000 loopsters mee. Op de erelijst staan toploopsters zoals Susan Krumins, Lornah Kiplagat en Miranda Boonstra. Na 17 edities is de emancipatie bij hardloopevenementen voltooid en is de Marikenloop als ladiesrun niet meer nodig.

Alexander Vandevelde, directeur Stichting Zevenheuvelenloop: “We zien dat vrouwen tegenwoordig net zo makkelijk als mannen aan onze andere evenementen meedoen. Bij de NN Zevenheuvelennacht doen zelfs meer vrouwen dan mannen mee. Met de Zevenheuvelentrail en Zevenheuvelenhike hebben we twee nieuwe evenementen voor een brede doelgroep.”


Dit bericht delen:

Advertenties